Tárkonyos Lasagna

lasagna1Elérkeztünk Garfield legnagyobb kedvencéhez. Jim Davis dagadt vörös macskája márpedig nem tévedhet. 🙂

A lasagnatészta a rakott olasz(os) ételek elkészítéséhez az egyik legjobb platformot biztosítja. Igazából a dolog nem különösebben bonyolult, mivel ha megfelelően biztosítjuk, hogy a lasagna a sütés során olyan alkotóval kerüljön közelebbi barátsága, amelyből a megpuhulásához szükséges nedvességet és zsiradékot fel tudja szívni, akkor nagyon már nem nyúlhatunk mellé. Ez többnyire besamell mártást jelent, de sima paradicsomszószokkal (és erre épülő változatokkal) is ügyködhetünk. A töltelék sokféle lehet, a húsos lasagnáktól kezdve egészen a zöldséges példányokig. Töltögethetjük különféle sajtokkal is, de nem elvetélt ötlet akát egy jó sonka sem közöttük. A fontos, hogy a helyes arányokat eltaláljuk, és a töltőanyagok mellett a tészta is érvényesülhessen. És persze -nem utolsó sorban- ne is essen szét az egész – nincs rosszabb annál, minth a sütés után széthullik a nagy nehezen összebarkácsolt művünk. Szerencsére a sajt a barátunk, és összetartja ezt a rakott tésztát.

Tárkonyos lasagna

15 lap lasagna (javaslat: ha tudunk, vegyünk Colavita (vagy más olasz) száraztésztaként árult lasagnatésztát)
500g darált marhahús (esetleg vegyes marha+sertés)
2 közepes fej hagyma apróra vágva
maréknyi szalonnakocka (húsos szalonnából)
1 sárgarépa kb. fél centis kockákra vágva
1 sárga húsú paprika kis kockákra vágva
1 paradicsom vékony karikákra vágva
tucatnyi olívabogyó
1-2dl sűrített paradicsom (nem ketchup!). Nyáridőben 4-5 friss, meghámozott paradicsom apróra vágva
1dl fehérbor
só, bors, római kömény, kb. 1tk tárkony, 1tk bazsalikom, 1tk oregano, 1tk majoranna (a mennyiségeket én nem szoktam mérni, úgy érzéssel)
1 kiskanál borecet (csak ízfokozásra)
1 szál újhagyma apróra vágva
fél konzerv csemege kukorica
5 gerezd fokhagyma
kb. 2dl tej
10dkg vaj vagy főzőmargarin
néhány evőkanál liszt (amennyit a vaj felvesz)
fehér bors, szerecsendió (frissen őrölt is lehet 🙂 )
kb. 15dkg sajt (reszelve)
maréknyi ruccolalevél és petrezselyem apróra vágva

Először készítsük elő a hozzávalókat. Miután mindent megtisztítottunk, vágjuk apróra a hagymát, a répát és a paprikát (ne keverjük össze őket!), karikára az újhagymát, és az olívabogyó felét vágjuk szintén karikákra, a többit tegyük félre.

Egy kevés olajon süssük egy kicsit a szalonnakockákat, majd amikor már zsirt engedett, de még nem sült agyon (a húsos része még szép piros), adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Süssük addig, amíg a hagyma megüvegesedik, majd adjuk hozzá a darált húst. A húst sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kevés római köményt. Keverjük jól át az egészet, és süssük a húst morzsára.

Ha hús már megsült, adjuk hozzá a répát, a kevéske olívabogyót és a paprikát. Pár perc sütés után (végig full gázon sütünk) adjuk hozzá a paradicsomot, és főzzük szét. Ha paradicsomszószt használunk (sűrített paradicsom, lehetőleg házi 🙂 ), akkor azt öntsük bele. Törjük át a fokhagymát, és öntsük fel a borral, majd adjuk hozzá a zöldfűszereket. A tárkonnyal óvatosan bánjunk, mert ő az, aki szétnyomhatja az egész ízvilágát, ha túl sokat teszünk bele: nagyon domináns fűszer, tehát csak ésszel. Adhatunk hozzá egy kis borecetet és ízesítsük újra, ha szükséges. Forraljuk be az ételt, míg a mártás elég sűrű nem lesz, és jól összeérnek benne az ízek.

Egy serpenyőben készítsük el a besamell mártást. Ehhez először olvasszuk fel a vajat, majd ha már folyik az egész, szapora kevergetés mellett hintsük meg liszttel. Akkor jó, ha a liszttől megszűnik folyni az egész. Öntsük bele a tejet, és gyors keverés mellett dolgozzuk össze a lisztes vajjal. Én többnyire lépésekben (4-5 lépésben) adom hozzá a tejet,  mindegyik alkalommal szép krémesre keverve a mártást.

Vajazzunk ki egy tepsit, amelybe belefér az egész étel. Fektessünk az aljára 3 lasagna lapot, vagy annyit, amennyi még kényelmesen kitölti a tepsit. (a colavita lapból nekem 3 fér bele egyszerre, más fajtáknál lehet ez több vagy kevesebb. Nyilván akkor a lapok száma is változik) Kenjük meg besamellel (vékonyan, úgy, hogy jusson majd besamell az összes lapra), majd tegyük rá a húsos mártás harmadát. Osszuk el jól, hogy egyenletesen borítsa a lapokat. Szórjunk rá egy kis újhagymát (az egész harmadát), a kukorica harmadát és az apróra vágott petrezselyem-ruccola keveréknek is a harmadát. Tegyünk rá egy újabb lapot, kicsit tömörítsük a dolgokat (óvatosan nyomjuk le a lapokat úgy, hogy oldalt ne türemkedjen ki a töltelék), szórjuk meg bőven reszelt sajttal, és kezdjük újra a besamellel. Ez három szintet fog ereményezni így, ameddig elfogy a húsos töltelék és a többi belevaló. Az utolsó lapokat is kenjünk meg besamellel. Tegyük rá az egész olajbogyókat. és borítsuk be (nem kell teljesen) a vékonyra vágott paradicsomkarikákkal. Jó alaposan szórjuk meg reszelt sajttal.

Ezután takarjuk le (lazán, mert valószínűleg elég magas, hogy kilátszódjon a tepsiből 🙂 ), és mehet be a sütőbe  légkeverés mellett 180 fokra kb. 45 percig. A végén 5 percre vegyük majd le fedőt, hogy a sajt megpirulhasson.

Készen is vagyunk. Egy éles késsel óvatosan vágjuk négyfelé a tepsiben a lasagna-t, és egy lapáttal szedjük ki a szeletet. Ha jól csináltuk ennél a lépésnél nem fog szétesni az egész. A szelet tetejére tehetünk egy kis szál petrezselymet díszítésnek.

garf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s