Cukkinis lasagna

lasagna_iicBár a tésztaételekből nem fogunk rendszert csinálni (korábban már kifejtettem miért), de azért most kivételnek itt van egy lasagna kreáció. Bármilyen hiedelemmel ellentétben a lasagna jó nehéz étel, tehát nem fog ártani hozzá egy pohár finom rose bor.

Cukkinis lasagna

12 lasagna lap
0,5kg vegyes marha-sertés darálthús (vagy marha darálthús)
2 kisebb cukkini ujjnyi szeletekre vágva
1 sárgarépa apró kockákra vágva
1 fej hagyma felaprítva
5 gerezd fokhagyma
1 póréhagyma karikára vágva
2 paradicsom kockákra vágva (előtte esetleg le lehet húzni a héjját)
kb. 10-15dkg húsos szalonna kockákra vágva
majoranna, oregano, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring (mindből egy kevés)
bors, sókb. 2dl fehérbor (lehet rose is)
1ek fehérborecet (ez is lehet vörösborecet)
kg. 10dkg margarin vagy vaj
néhány evőkanál liszt
2dl tej
só, bors, szerecsendió
kb. 10dkg füstölt sajt

Először is készítsük elő az alapanyagokat. Vágjuk fel a hagymát, a répát, a szalonnát, törjük át a foghagymát, a cukkinit vágjuk karikára és sózzuk be kicsit. Egy kevés olajon pirítsuk meg kicsit a hagymát, a fokhagymát és a szalonnát, amíg a szalonna nem válik húsosan sültté, és a hagyma nem lesz üveges. Ezután dobjuk bele a darálthúst, és süssük morzsára az egészet. Ízesítsük sóval, borssal és kevés pirospaprikával. Adjuk hozzá a répát, majd a karikákra vágott póréhagymát (zöld rész is kerüljön bele), végül pár percnyi sütés után a paradicsomot is keverjük hozzá. Süssük, amíg a paradicsom levet nem ereszt, majd nyomkodjuk szét a darabokat, és végül öntsük fel az egészet a borral. Adjuk hozzá a zöldfűszereket (érzéssel, nem kell, hogy lenyomja a többi ízét), az ecetet (ízfokozónak), és ha kell sózzuk, borsozzuk. Rotyogtassuk az egészet, amíg a mártás be nem sűrűsödik.

Közben süssük meg nagyon kevés -vagy éppen semmi- olajon a cukkinikarikákat. (Előtte itassuk le róla a sót, és esetleg tekerjünk rá egy kis frissen őrölt borsot) Nem kell összesütni, elég, ha szép pirosas színt kapnak. Ha elkészült, nekiláthatunk a besamellnek. A vajat olvasszuk fel, majd hintsük meg a liszttel. Keverjük össze a lisztet (annyit, amennyit felvesz), majd öntsük fel az egészet tejjel. Szaporán kevergetve készítsünk sima mártást. Közben adjunk hozzá egy kevés sót, fehér borsot és szerecsendiót és keverjük el őket jól.

Vajazzunk ki egy nagyobb tepsit, amelybe belefér három lasagnalap egymás mellé. (Én a Colavita száraz lasagna lapját használom, az elég hosszú. Ha más a lapok mérete, akkor lehet, hogy több vagy kevesebb tésztalap fog kelleni. Úgy terítsük be a tepsi alját, hogy a lapok kitöltsék az edényt, és nagyjából négy szint beleférjen.) Kenjük meg a fehér mártás negyedével, majd terítsük rá a húsos ragu harmadát. Reszeljünk rá egy kis sajtot, majd tegyük rá a következő szintet, és ismételjük. Három ilyen szint lesz. A negyedikre rákerül a fehér krém, de erre nem hús jön (az ha minden igaz, elfogyott 🙂 ), hanem a cukkinikarikák. Szépen fedjük be velük az utolsó szintet, majd alaposan reszeljünk rá sajtot.

Fedjük le a tespit és mehet az egész be kb. 30 percre a sütőbe; légkeveréssel, 200 fokon. Az utolsó öt percben vegyük le a fedőt, hogy szép színt kapjon a sajt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s