Spárgás-zöldborsós rizottó mentával

A minap újra vettem egy csomag spárgát. Ez az a növény, amely igazán nem tudott eddig gyökeret verni a konyhánkban (nem szó szerint 🙂 ), valahogy többször is sikerült kellemetlen élményeket gyűjteni vele kapcsolatban, így egy-egy rövid fellángolás után mindig hosszú időre mellőzve lett. Eddig Brigi próbálkozott vele, és ő kísérletezett már zölddel, sárgával, mindenféle módon elkészítve, de valahogy soha nem volt olyan átütő a siker. De amikor a kezembe került ez a csomag, kifejezetten frissnek kinéző zöld spárga, újfent elcsábultam, és úgy döntöttem adok még egy esélyt neki.

Mivel mást akartam, mint eddig, ezért körbenéztem, hogy miféle módon lehet elkészíteni a madzagot spárgát. A választásom végül Jamie Oliver egyik rizottó receptjére esett, amely jól hangzott: és mint kiderült a mester ezúttal sem nyúlt mellé. Elég gyorsan megvan, és aki ismeri Jamie rizottó-készítési technikáját, annak sok újdonságot nem fogok mondani – talán egy-két arányon és összetevőn módosítottam csak. Érdemes kipróbálni, főleg, amikor valaki friss spárgához tud hozzájutni.

Spárgás-zöldborsós rizottó mentával

300g rizs
2 közepes fej hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma áttörve
1dl száraz fehérbor
450g zöld spárga
250g zöldborsó
néhány mentalevél apróra vágva
50g vaj
50-100g sajt (preferáltan parmezán)

Először is tisztítsuk meg a spárgát. A zöld spárgát szerencsére nem kell hámozni, így elég ha levágjuk az alsó fásabb részeit (amit eldobunk), és a fejét (amelyet félrerakunk). Azt, hogy mennyit kell az aljából levágni, úgy dönthetjük el, ha a két végét megfogva lassan meghajlítjuk: ahol eltörik, onnan kezdve friss a szár. Közben rakjuk fel sima (nem sós) vízben a zöldborsót, de ne főzzük túl (pár perc elég forrásban levő vízben). Ha kész, vegyük ki, tegyük félre, és sózzuk meg a főzőlevet, és főzzük meg benne a spárgafejeket. Ezeket sem érdemes szétfőzni.Ha kész, vegyük ki, és tegyünk fel forrni egy kis alaplevet. (kb. 6-7 dl fog kelleni) A spárga szárát vágjuk fel pár centis darabokra és tegyük félre.

Közben mossuk meg alaposan a rizst és vágjuk apróra a hagymaféléket. Kevés olajon üvegesítsük meg a hagymát, majd dobjuk bele a fokhagymát, és egy-két percig gyorsan kevergetve pirítsuk. Tegyük bele a rizst és három-négy percen át pirítsuk a serpenyőben. Ha már kezd pirulni, öntsük bele a bort. Innen kezdve folyamatosan kevergetni kell majd a rizottót. Vegyük alacsonyabbra alatta a hőmérsékletet, majd süssük addig állandó kevergetés mellett, amíg a bort fel nem szívja a rizs. Keverjük bele a spárgaszárakat és a borsó felét. Öntsük alá egy kis alaplevet (kb. egy-két merőkanál), és folyamatos keverés mellett süssük, amíg a rizs fel nem szívja a levest. Megkostoljuk, és ameddig a rizs meg nem puhul, addig adjunk hozzá egy merőkanál alaplevet és keverjük tovább. Kb. 6-7dl után a rizs eléri azt az állagot, amelyet rizottónál megkívánunk; azaz puha, de még harapható.Ez elvileg 15 perc körüli időt jelent. Ha túl sótlannak bizonyulna, akkor sózzuk meg, de csak óvatosan; merőkanalanként sózzunk utána.

Tegyük bele a spárgafejeket, a mentát és a maradék zöldborsót, majd szórjuk bele a vajdarabokat, és reszeljük rá a sajtot. Húzzuk le a tűzről, majd jó alaposan keverjük át, és már tálalhatjuk is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s