Calzone-szerű batyu

Most, hogy sikerült belépnem, közzéteszem azt a receptet, amit egy szakácskönyv képe ihletett, és ahelyett, hogy megnéztem volna a hozzá tartozó receptet, inkább nekiálltam a kútfejemből alkotni 🙂
Mint az előbb megtudtam a Wikipediáról, egészen autentikusra sikeredett a művem 🙂
“A calzone (play /kælˈzoʊni/, US /kælˈzoʊneɪ/ or /kælˈzoʊn/, UK /kælˈtsoʊni/;[1] Italian: [kalˈtsoːne], “stocking” or “trouser”)[2] is a turnover that originates from Italy. It is made of ingredients similar to pizza folded over and shaped like a crescent[3]

The typical calzone is stuffed with tomato and mozzarella, and may include other ingredients usually associated with pizza toppings.” /Wikipedia/

A tésztához (kb. 5-6 nagyobb batyu lesz belőle):
egy fél “sárga kocka” élesztő
víz
40 dkg liszt
0,5 dl olaj

kevés cukor

Az élesztőt kevés vízben a csipetnyi cukorral feloldjuk, aztán hozzákeverjük az olajat, megsózzuk, végül apránként hozzáadjuk a lisztet, és annyi vizet, amennyit felvesz. Kelt tészta-ügyben szentségtörés, de én fakanállal előbb jól összekeverem a tésztát (ragacsos állagúnak kell lennie), és csak ezután állok neki kézzel a gyúrásnak. Amikor már elég ideig gyúrtuk, akkor meglisztezzük és kelesztőtálban meleg helyre tesszük.

A belevaló:

2 kis fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 közepes paradicsom
4-5 közepes champignon gomba
ízlés szerinti mennyiségű bacon
olaj

bors
oregano
mozzarella pl. golyók

Kevés olajon kicsit pirítjuk a hagymát, ezután jön hozzá a csíkokra vágott bacon. Addig sütjük, míg a bacon kevés zsírja kiolvad és kicsit megpirul a húsos része. A meghámozott (ez csak opcionális) és felkockázott paradicsomot, a gombával együtt hozzáadjuk, takarékra vesszük, fűszerezzük (apróra vágott, és nem összenyomott fokhagyma is ide értendő), majd fedő alatt “összefőzzük”. Amikor a gomba megpuhult és a paradicsom kicsit szószossá vált, elforraljuk róla a felesleges levet, nehogy később kicsorogjon a batyukból.
Érdemes a tésztát akkor bekeverni és elkezdeni a kelesztést, amikor már takarékon rotyog a belevaló, mert a kelt tésztának nem tesz jót, ha forró dolgokat pakolunk rá vagy bele 🙂

A megkelt tésztából kis bucikat formázunk és valamiféle kerek vagy ovális alakokat nyújtunk belőle. Célszerű minél vékonyabbra nyújtani (épphogy el ne szakadjon), mert a sütőben úgyis kel még egy kicsit, a túl vastag batyu pedig lassan készül el 🙂
A vékonyra nyújtott tészta egyik oldalába pár kanál belevalót teszünk, belenyomkodunk némi mozzarellát, aztán a másik oldalt ráhajtjuk úgy, hogy a széleken kb. 1-1.5 cm jól összenyomkodott tészta legyen, töltelék nélkül. A tetejét megkenhetjük vízzel, hogy szebb színe legyen, és némi reszelt sajt sem árthat neki 🙂
180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. fél óra alatt készre sütjük,

Forrón ropogós, ahogyan hűl ki, egyre puhább lesz. Langyosan, ha lehet, még finomabb, mint forrón, csak nem nagyon lehet kivárni ezt az állapotát, mert annyira finom 🙂

Reklámok

One response to “Calzone-szerű batyu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s