Tésztában sült sertéskaraj

A hűtő takarítása közben ráakadtam egy adag mélyhűtött leveles tésztára, amely már hányódott egy ideje a gép feneketlennek tetsző fiókjaiban. Rövid tanakodás után beugrott, hogy miért is vettem: tésztába csomagolt húst akartam sütni belőle. Megörülve ennek, neki is láttam – volna, mivel a könyvekben talált receptjeim mind marhára vagy sertéscsülökre vonatkoztak (utóbbi is kenyértésztára volt írva). Végül kicsit módosítottam rajtuk, és ebből született az alábbi recept, amely meglepően sikeresnek bizonyult.

Tésztában sült sertéskaraj

600g sertéskaraj
500g leveles tészta
100g gomba (felszeletelve)
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma apróra vágva
só, bors
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 tojás felverve
1dl száraz fehérbor
50-80g vaj
szerencsendió, fehér bors, petrezselyem

Az egész karajdarabon egy nagyon éles hegyes késsel alakítsunk ki mély zsebeket, és ezen keresztül sózzuk, borsozzuk a húst, illetve csúsztassunk bele vékony fokhagyma szeleteket. (Ha esetleg nagyon szétnyílna ettől a húsunk, kötözzük össze erősen. Ha ügyesek vagyunk ezt a lépést elkerülhetjük.) Kevés olajon jó alaposan süssük meg minden oldalát a húsnak. Nagyjából 1- 2-(3) perc kell oldalanként többször át-átforgatva a darabot, míg szép aranyszínű kéreg nem sül rá. Ha kívül megsült a húsunk, akkor tegyük egy tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük jó 20 percet. Ha elkészült, vegyük ki, és kissé hűtsük le.

Közben készítsük elő a tölteléket. A visszamaradt olajon pirítsuk meg kissé a hagymát, majd szórjuk bele a gombát, és főzzük, amíg minden leve elforr. Mehet bele a petrezselyem és egy picit borecet, majd addig főzzük, amíg gyakorlatilag nem marad leve.

Nyújtsuk ki a leveles tésztát akkora darabra, hogy a karajunkat belecsomagolhassuk. Előtte azonban vágjunk le belőle pár csíkot, amelyekkel majd díszíteni fogjuk. Tegynk a töltelék felét a tészta közepére, majd helyezzük rá az átsütött karajt, és tegyünk a tetejére is a töltelékből. (Nem baj az se, ha az oldalára is jut…) Hajtsuk rá a tésztát és visszahajtva a széleit zárjuk le a burkot. Helyezzük egy lapos, tűzálló tálba (egy cseréptál jó ötletnek tűnik…), majd kenjük meg alaposan a felvert tojással. Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, és süssük a tésztába burkolt húst jó 40 percen át, vagy amíg a tészta szépen meg nem sül.

Közben elkészíthetjük a szószt. Öntsük a bort egy tálba, és forraljuk be. Ízesítsük szerencsendióval, fehér borssal és petrezselyemmel, majd amikor már szépen forr, szórjuk bele az apróra tört vajdarabokat, és szépen olvasszuk fel az egészet. Tálalásnál a szószt külön kínáljuk a húshoz – ízlés szerint.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s