Zöldséges tésztafészkek

Jó kis ropogós tésztaétel kerekedett a mai főzőcskézésből. Indult azzal, hogy a tegnapi príma chowder-hez kellett valami nem túl laktató főfogást kreálnom, mivel az eredetileg hozzá készített tüzes hal jól elfogyott. Mivel ízvilágában valami könnyűre vágytam, ezért a tésztaféleségek frontján kezdtem el keresgélni, és végül kikötöttem egy kínai pirított tésztafészek receptnél, amelyhez már csak valami megfelelő feltétet kellett kreálnom.

Ennek a fészeknek a megsütése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Mivel nem kosárkát gyártunk (a kínaiak ezt is meg tudják tenni, valójában nem olyan bonyolult de sok olaj kellene hozzá), ezért a fészek inkább csak aféle ropogós köretként fog itt állni, amely a zöldséges ragu szószából “táplálkozik”, és azt szívja majd fel. Ízlés szerint adhatunk hozzá plusz szószt (pl. kínai chiliszószt); főleg, ha az általam beleszerkesztett chilipaprikát a főzés során elhagyjuk pl. gyerekek miatt. Az egész egyébként viszonylag gyorsan kész van; nem kell attól tartanunk, hogy emiatt órákat fogunk a konyhában állni.

Zöldséges tésztafészkek

300g tojásos tészta (spagettiféle, vagy metéltfajta; én itt szélesmetéltet használtam)
2 fej vöröshagyma nyolcba vágva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 diónyi gyömbér vékony lapokra szelve
1 paprika csíkokra vágva
2 sárgarépa gyufaszálnyi hasábokra vágva
1 chilipaprika apróra vágva (elhagyható vagy utólagos chiliszósszal kiváltható)
100g zöld zöldbab (ha friss, akkor előtte főzzük meg kissé, hogy megpuhuljon, én mélyfagyasztottat használtam)
fél teáskanál ötfűszer keverék
bors
1-2 ek sötét szójaszósz
1 ek borecet

Főzzük ki a tésztát az előírások szerint, csepegtessük le, és tegyük félre. Forrósítsunk egy wokban elég olajat, majd formáljunk a tésztából egy kisebb fészket (kb. maréknyit) és egy szűrőkanállal csusszantsuk bele az olajba. Süssük néhány percig, majd fordítsuk meg és süssük át a másik oldalát is. Ha kész, vegyük ki és tegyük valami meleg helyre. Süssük ki a többi fészket is (amennyi tészta van; ez a mennyiség úgy 4-5 fészekre lesz elég).

Vegyünk ki az olajból, hogy csak egy-két evőkanálnyi maradjon, és pirítsuk meg benne fél percig a fokhagymát és a gyömbért. Dobjuk rá a hagymákat, a répát, a chilit és a paprikát, majd dobva-rázva (ennek hiányában szapora kevergetés mellett) süssük meg a zöldségeket úgy 1-2 percig. Jöhet bele a zöldbab, majd újabb egy-két perc után öntsük rá a szójaszószt, a borecetet, egy kevés vizet (fél-egy deciliternél nem kell több), szórjuk rá a fűszereket és jól keverjük össze az egészet. Süssük, amíg a mártás besűrűsödik kissé, és ezzel készen is vagyunk.

Tálalásnál tegyünk egy tésztafészket a tányérra, majd halmozzuk rá a zöldséges ragut. Ha kevésnek bizonyulnak a szósz, akkor egy kis világos szójaszósszal megöntözhető az egész.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s