Tésztás halragu

A következő halas-tésztás étel könnyen összehozható alternatívája a sima sült halnak. Elég kevés hal van benne ahhoz, hogy a halat nem annyira szeretők is bepróbálkozzanak vele, és a zöldséges ragu, ami a tetejére kerül, szerintem kárpótolni fogja őket is.

Arról viszomt már csak félve merek nyilatkozni, hogy miféle halból lenne jó elkészíteni: pangasiust mondjuk soha nem szerettem (és a botrány óta még kevésbé, bár megjegyzem abban semmi új nem volt), a tonhalat túlhalásszák, a lazac és tilapia pedig mind farmokon neveltek (ne legyenek illúzióink, hogy mivel etetik őket). Afrikai harcsa pl. jó lenne hozzá, ha éppen kapható (mostanság megint drága, pedig ez elvileg hazai cucc (ne dőljünk be a nevének)). Én ezúttal a tilapia mellett döntöttem, talán az a legkisebb rossz a kommersz halak közül, és ízre is azt szeretem a legjobban. Mindenki döntse ezt el egyéni ízlés és lehetőségei szerint.

Tésztás halragu

400g penne tészta
400g halfilé
1 póréhagyma karikákra vágva
6 paradicsom meghámozva és felaprítva
2 gerezd fokhagyma áttörve
1 fej vöröshagyma apróra vágva
liszt, só, bors, chilipor, citromlé
200g reszelt sajt
100g tejszínes krémsajt
0,5-1dl tej
friss bazsalikom, oregano

Először a halat fogjuk elkészíteni. A halszeleteket egy fémtálban kevés citromlével leöntve tegyük félre úgy negyed órára. Utána öntsük le a citromlevet, szárogassuk meg a halat, majd sózzuk, borsozzuk, és vágjuk fel kb. 4-5cm-es darabokra. Keverjünk össze lisztet, borsot, chiliport és hempergessük meg a haldarabjainkat benne. Közben forrósítsunk fel egy kevés olajat, majd süssük meg bennük a halszeleteket, amíg piros színt nem kapnak. Vegyük ki és tegyük őket félre.

Ezalatt főzzük ki a csomagoláson található instrukciók szerint “al dente”-re a pennét. Használhatunk másfajta tésztát is, de ha hosszúkás, akkor törjük őket penne rövidségűre. A kifőtt tésztát terítsük szét egy tűzálló tepsibe/tálba, és fektessük rá a megsütött halszeleteket. Szórjuk meg a reszelt sajt kb. egyhamadával. Közben kezdjük el előmelegíteni a sütőt 180 fokra.

A hal után visszamaradt zsírján pirítsuk meg a hagymát, a pórét, majd amikor ezek már kissé összestek, dobjuk rá a paradicsomot és törjük bele a fokhagymát. Pár percig magasabb, majd alacsonyabb lángon főzzük szét a paradicsomot. Ha már kellően szétfőtt a paradicsom, dobjuk bele a zöldfűszereket, sózzuk meg kissé a zöldséges ragut, majd öntsük fel egy kevés tejjel és tegyük bele  a krémsajtot. Jól keverjük el, amíg a sajt feloldódik a mártásban.

A mártást öntsük a halra, majd reszeljük rá a maradék sajtot. Tegyük a tálat a sütőbe jó 30 percre a sütő legalsó részére, hogy a sajt ne égjen oda annyira.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s