Kömbe

Mostanság több helyen is összeakadtam ezzel a török eredetű kenyérfélével, így úgy határoztam, hogy én is sütök egyet. Időnként előfordul a neve ékezetek nélkül is, de mivel a török wikin “ö”-vel találtam meg, úgy gondolom, hogy így authentikus 😀 A többi viszont aligha lesz az; a tradícionális juhtúrós tölteléket én (is) lecseréltem egy kolbásszal, szalonnával és hagymával felépített beltartalomra. Megfejeltem egy kis sajttal és némi zöldfűszerrel, amitől kicsit töményebb lett, de a végeredmény nem lett kifejezetten nehéz. A kömbe tölteléke egyébként nincs kőbe vésve: sokféle dologgal kísérletezhetünk, ami éppen a konyhánkban fellelhető. Ha önmagában esszük, akkor elkél hozzá valami, amibe mártogathatjuk, de ezen kívül lazán megfelel főfogásként.

20140122-_MG_4890

Kömbe

600g liszt
1dl langyos víz
1 teáskanál cukor vagy méz
kb. 20g só
25g élesztő (egy élesztőtégla kb. fele)
250ml langyos tej
100g vaj (más zsiradék is használható)

15dkg füstölt kolbász felkarikázva
15dkg húsos füstölt szalonna felkockázva kis darabokra
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 paprika kis darabokra vágva
2 gerezd fokhagyma áttörve
10dkg sajt lereszelve
2dl tejföl vagy sűrű natúr joghurt
1 kiskanál majoranna
1 kiskanál bazsalikom
fél kiskanál kakukkfű (tényleg nem sok)
1-2 kiskanál friss petrezselyem

1 tojás felverve

A tésztát pont úgy fogjuk készíteni, mint a kenyeret, de ezúttal csak egy kelesztési ciklust fogunk beiktatni. Tehát: a vízbe tesszük a cukrot vagy mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne. Félretesszük úgy öt percre, amíg összekeverjük a lisztet és a sót, illetve előkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez apróra vágunk mindent, és összekeverjük a tejföllel vagy sűrű joghurttal. A vajat olvasszuk meg és keverjünk bele pár evőkanálnyi olajat (úgy nem fog összedermedni).

Kis kutat fúrunk a lisztbe, beleöntjük az élesztős vizet és elkeverjük. Beleöntjük a tejet, körkörös mozdulatokkal eldolgozzuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Kb. öt-tíz percig dagasztjuk, majd szétszedjük három gombócra. A gombócokat egyforma, vékony lapokra nyújtjuk. A lapok nekem, kb. 30 centis átmérőjűek lettek, de nem kell szabályosnak lenniük.

Az első lapot megkenjük az olvasztott vaj felével, majd ráfektetjük a második lapot. Ráterítjük a tölteléket. Ráborítjuk a harmadik lapot, azt is megkenjük vajjal. Felhajtjuk az oldalait oly módon, hogy először behajtjuk a két oldalát a feléig, majd ráhajtjuk a felső és alsó oldalait. Így kb. egy 15x15cm-es batyut fogunk kapni. Ráborítunk egy sütőpapírt, majd egy tepsit és megfordítjuk.

A tepsit meleg, huzatmentes helyre tesszük, hogy megkeljen. (sütő kelesztő/melegentartó fokozata) Egy óráig hagyjuk kelni; ezalatt kitölti a tepsit. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréssel), miközben a kömbe tetejét megkenjük a felvert tojással. Betesszük a sütőbe, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. A teteje először ropogós lesz, de ha állni hagyjuk, akkor ez megpuhul megint. 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s