Diós-gombás sertésfalatok

A következő kínai ihletésű receptben a dió és a gomba fog egymásra találni a sertéshús közvetítésével. Azért, hogy a dió jellegzetes csersavas -és sokak, például az én számomra is maró- ízét elvegyük, megfőzzük majd a dióbelet és ezzel teljesen kihúzzuk a dolog méregfogát. A főzéstől a dió egyébként teljesen más ízvilágot fog kapni, felszínre kerülnek benne az eddig a savas ízek által elnyomott olajos magokra jellemző ízek. Mindezt mintegy aláhúzzuk majd a gombával és a zamatos, szójaszószban pácolt sertéshússal, a gyömbérrel és egy adag csilipaprikával. A végeredmény egy kellemesen melengető étel lesz a hidegebb napokra. Ez az étel magamhoz képest kevés fűszert kapott (a szójaszósz kivételével), hogy a gyengébb ízek is felszínre törhessenek benne – remélhetőleg sikerrel.

20141115-_MG_6713

Diós-gombás sertésfalatok

750g sertéscomb (vagy a sertés más, nem túl zsíros része)
250g gomba (barna csiperke,  vagy más, lágyabb ízű gombaféle) meghámozva (ha kell), felszeletelve
2 fej vöröshagyma nyolc darabba vágva
3 sárga paprika kimagozva, falatnyi darabokra vágva
1 diónyi gyömbér reszelve vagy nagyon apróra vágva
4 gerezd fokhagyma áttörve
2-3 nagyobb csilipaprika, magozva, felaprítva (az erét is eltávolíthatjuk, ha túl erős lenne)
a páchoz:
3ek sötét szójaszósz, 1ek borecet, 1ek cukor vagy méz, 1tk őrölt bors, 2 fokhagyma áttörve
a szószba:
1dl víz, 3ek világos szójaszósz, fél ek borecet, 3tk sambal oelek (vagy csiliszósz, de el is hagyható), bors, 1ek kukoricaliszt
olaj vagy kókuszolaj/kókuszzsír

A húst feldaraboljuk szeletekre, kiveregetjük, majd a rostirányra merőlegesen falatnyi darabokra vágjuk. (Azért vágjuk rostirányra merőlegesen, hogy gyorsan puhuljon) Összekeverjük a pác alapanyagait, majd beleforgatjuk a húst, és ebben pihentetjük úgy egy-két órán át. Közben feltörjük a diót, és a dióbelet vízben megfőzzük. A dió a főzése során feketére színezi majd a levet, és ahogy forraljuk még kicsit be is sűríti. A forrástól számítva úgy 15 percig főzzük a diót, majd kiöntjük a főzőlevét és hideg víz alatt átmossuk a diót. Ezen a ponton akinek rengeteg ideje és türelme van meg is hámozhatja a diót; én ezt a lépést elhagyom a fentiek hiányában.

Forrósítsunk fel a wokban 1-2ek olajat (vagy kókuszolajat, ha szeretjük az ilyen dolgokat). Először pirítsuk kissé át a diót: pár percig süssük, majd tegyük félre. A visszamaradt olajon (ha kell pótoljuk) kezdjük el sütni adagokban a húst. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyitől még nem hűl ki az olajunk (ez kb. a harmada a húsnak). Dobva-rázva-kevergetve süssük át a húsdarabokat, amíg puha nem lesz. Ügyeljünk rá, hogy nehogy rágós maradjon, de arra is, hogy ne süssük agyon őket. Vegyük ki a húst, és tegyük félre.

Mossuk ki a wok-ot sima vízzel (forrósítsuk fel benne a vizet, kapargassuk át ha kell egy fakanállal, majd öntsük le az egész sötét levet), majd forrósítsunk újabb adag olajat. Süssük meg először a gyömbér,csilipaprika, fokhagyma hármast. Egy perc után dobjuk hozzá a nyolcba vágott vörös hagymát, és dobva-rázva süssük úgy 2 percig. Adjuk hozzá a paprikát és ismételjük az műveletet, majd jöhet bele a gomba. Jól keverjük el a gombát a többiekkel, és süssük az egészet nagy lángon pár percig.

Tegyük vissza a húst, keverjük el, majd öntsük rá a szószhoz való dolgokat a kukoricaliszt kivételével. (kukoricaliszt helyett használhatunk nyílgyökér-lisztet is) Jól átkeverjük, és addig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik (ez ebben az esetben nagyon gyorsan készen lesz).

Rizzsel, főtt tésztával vagy pirított zöldségekkel tálaljuk.

Reklámok

2 responses to “Diós-gombás sertésfalatok

  1. Üdv! Meg van már az ötlet az unalmas karaj felhasználására! 🙂 Mennyi dió kell bele? Maroknyi?
    Köszönöm: Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s