Nyárson sült hal kurkumával

Édes-csípős-fűszeres ízvilággal támad ez a vietnámi eredetű halétel, amelyet most -szabad tűz híján- sütőben fogunk elkészíteni. Nyáron, “rendes” faszénparázson nyilván sokkal finomabb lesz majd, de ha valami kényeztető, de mégis könnyű, halas ételre vágyunk így a sötét téli estékre, akkor ez így is kitűnő választás lesz.

Természetesen az intelem, hogy lehetőleg valami értékesebb halból készítsük az ételt, itt is érvényesül: bár elkészíthetjük egyszerű fagyasztott tonhal-filéből is, egy jobb minőségű hal csodákat művelhet vele. Az eredeti recept angolnáról szól (ezt talán egy kissé nehezebb beszerezni), de akár afrikai harcsa vagy valamilyen sügérfajta is jó lehet hozzá. Az ételnél több (elég sok) ponton eltértem az eredetitől, de így valamivel könnyebben adaptálható a saját viszonyainkra.

20150120-_MG_6843

Nyárson sült hal kurkumával

600-800g hal (megtisztítva, szálkáktól megszabadítva)
1 diónyi friss gyömbér apróra vágva
8 gerezd fokhagyma
1tk kurkuma
1tk kínai ötfűszer-keverék
2-3ek halszósz
1 kisebb fej hagyma apróra vágva
fél póréhagyma vékony karikára vágva (vagy 3 újhagyma)
1 kisebb chilipaprika kimagozva, felaprítva
2 közepes paprika kimagozva, kis kockákra vágva
maréknyi földimogyoró apróra törve (de nem porrá)
markonyi cukor
1ek citromlé

A halat megtisztítjuk, és pár centis darabokra vágjuk. A gyömbért megfuttatjuk egy kevés olajon, majd hozzáadunk 5 gerezd áttört fokhagymát, a kurkumaport, az ötfűszer port, a halszószt és egy kevés olajat. Elkeverjük, majd picit lehűtve beleforgatjuk a haldarabokat. Ebben pácoljuk jó egy órán át.

A szósz elkészítéséhez felvágjuk az összetevőket és apróra törjük/vágjuk a mogyorót. Megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát, a chilit. Kicsit együtt pirítjuk, majd beletesszük a cukrot és a citromlevet. Elkeverjük, kicsit beforraljuk majd félretesszük. Kevés olajon megpirítjuk a földimogyorót, majd pár perc után hozzáadjuk a pórét és jól elkeverjük. Végül hozzáadjuk az egészet a korábbi szószunkhoz. Ha kell, akkor kicsit megsózzuk.

A halakat kivesszük a pácból, majd sorban nyársra húzzuk őket. Egy kiolajozott grill-tepsibe tesszük a nyársakat, és ebben meggrillezzük őket a sütőben. Amikor már megsültek (ez elég gyorsan megvan), ráöntjük a zöldséges szószt, és kicsit hagyjuk beforrni az egészet. (Az is megoldás, ha együtt sütjük a nyársakat és a szószt; ilyenkor használjunk közepes (180 fok körüli) hőfokot légkeveréssel, és hagyjuk 30 perc alatt készre sülni-főni az egészet.)

Rizs, de méginkább pirított zöldségek valók hozzá. Mi lazán felvágott, és kb. két perc alatt wokban olajon megsütött édesköményt ettünk hozzá, ami kitűnően aláhúzta a hal ízét.

(És volt már szebb képem is… nem igazán fotógén ez így télen)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s