Halszeletek mustármártásban radicchiosaláta-ágyon

Mivel itt a hőség, amikor senki sem kívánja a nehéz, fűszeres ételeket, a mi hétvégi ebédünk is egy igen könnyű, laza halétel lesz, aminek vörös cikóriával (aminek sokkal inkább ismerősen cseng majd az eredeti olasz neve, azaz a radicchio), paprikával és frissen pirított szalonnával ágyazunk majd meg. Adjunk mellé egy pohár finom, lehűtött rozét, vagy friss száraz fehérbort, és kínáljunk hozzá ropogós kenyeret vagy egy szelet pitát és máris úgy érezzük majd, hogy egy fokkal közelebb jutottunk az üdvözüléshez. Vagy sem.

20150703-_MG_7899

Halszeletek mustármártásban radacchiosaláta-ágyon

800g jó minőségű halfilé (én minőségi hekk (merluccius) filét használtam hozzá, ami nem lesz túl puha, hanem főzés után is izmos maradt)

A főzővízhez:

1dl víz
2dl száraz fehérbor
3 babérlevél
1tk kakukkfű
1tk őrölt bors

1-2tk azték fűszerkeverék (paprika, petrezselyem, mustármag, koriander, fokhagyma, kakukkfű keveréke, de ez el is hagyható vagy mással helyettesíthető)
még egy kevés só és bors

A mártáshoz:

175ml 20%-os tejföl
2ek liszt
1 tojás sárgája
1d tej
2ek édes mustár
1tk fehér bors
1 kisebb fej vöröshagyma egészen apróra vágva
2 nagyobb gerezd fokhagyma áttörve

kevés frissen vágott petrezselyem

A salátához:

1 fej radicchio saláta leveleire szedve, megmosva, összetépkedve
2 kápia vagy kalifornai paprika apró kockákra vágva
2 újhagyma felkarikázva
100g kis kockákra vágott húsos szalonna
2ek citromlé
3-4ek olívaolaj
1tk só
1 csavarintásnyi bors
1ek méz
1tk provanszi fűszerkeverék
1ek napraforgómag vagy fenyőmag

Öntsünk 1 dl vizet és 2dl bort egy nagyobb lábosba vagy lefedhető serpenyőbe, tegyük bele a sót, borsot, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Felforraljuk majd a kisebb szeletekre vágott halat megfőzzük benne. Ha a szeletek vékonyak, akkor 8-10 perc elég lesz, ha vastagok, akkor főzzük addig, amíg puha, de még ruganyos nem lesz. Vegyük ki őket, szórjuk meg egy kevés sóval és fűszerekkel, majd tegyük meleg helyre.

Vegyünk ki egy csészével a főzővízből, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a liszttel csomómentesen elkevert tejfölt és alacsonyabb lángon sűrítsük össze. Közben egy pici olajon futtassuk meg a hagymát amíg üveges nem lesz. Adjuk a tejfölös mártáshoz a hagymát, törjük bele a fokhagymát, és adjuk hozzá az előzőleg a tojássárgájával elkevert tejet, fehér borsot és mustárt. Sűrítsük kissé be (fél-egy perc folyamatos kevergetés mellett, vagy több, ha túl vizes volt valamelyik alapanyag), hogy besamell sűrűségű mártást kapjunk.  Adjuk a halakat a szószhoz és óvatos mozdulatokkal forgassuk vele össze.

A salátához először süssük meg kissé a szalonnakockákat, majd adjuk hozzá a paprikát és a hagymát és pirítsuk át őket együtt. Az öntethez keverjük össze a citromlevet, a sót, a mézet, a borsot és a zöldfűszereket. Tegyük egy nagy tálba a radacchiót, öntözzük meg olívaolajjal, adjuk hozzá a szalonnás keveréket és forgassuk jól össze. Találáskor öntsük ár az öntetet. Szórjuk rá a magokat.

Talaláshoz tegyünk egy adag salátát a tányérokra, majd lapáttal szedjünk rá néhány szelet halat. Ne feledjük hozzáadni a bort. 🙂

20150703-_MG_7910

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s