Sült hal édesköményes zelleres borókamártásban

A következő receptünkben a zeller frissessége és az édeskömény illata keveredik a boróka fanyarságával, amelyek így prímán kiegészítik a frissen sült hal könnyed ízeit. A receptben használt tilápia helyett elkészíthetjuk másfajta, könnyű ízvilágú, nem túl kemény húsú halakból. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy sok összetevője van, valójában elég gyorsan összedobható és ha friss zöldségekből dolgozunk, nagyon nem is tudunk melléfogni. Az őrölt borókabogyóval viszont óvatosan; ha megcsúszik a kezünk és túl sok keveredik bele, teljesen felülkerekedik majd az étel többi ízén.

20151025-_MG_7967

Sült hal édesköményes zelleres borókamártásban

800g tilapia filé (vagy más jól süthető halfilé, pl. afrikai harcsa, hekk vagy más)
1 édeskömény gumó falatnyi szeletekre vágva
1 csokor szárzeller felkarikázva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma áttörve
125g húsos füstölt szalonna kis kockákra aprítva
só, bors, őrölt római kömény, pici chilipor
fél tk őrölt borókabogyó
0,5dl gin
liszt

Először a halat készítsük el. Ehhez fogjuk a halfilékat, vágjuk szeletekre, majd dörzsöljük be mindkét oldalán sóval, borssal, őrölt római köménnyel és esetleg egy kis chiliporral. Forgassuk meg lisztben, majd közepesen forró olajban süssük ki mindkét oldalán, amíg szép pirosak és ropogósak nem lesznek. Tegyük a halat meleg helyre.

A visszamaradt olajon (ha túl sok maradt vissza, akkor kb. 2-3ek-nyi olajon) pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát és a szalonnát alacsony lángon. Ha már a szalonna szépen megsült (de még húsos), szűrjük le őket, és tegyük félre. A maradékban süssük meg a karikára vágvott szárzellert. Nem kell ezt sem agyonsütni, maradjon ropogós – ez nagyjából 2-3-4 perc alatt meg is lesz. Vegyük ki és tegyük félre.

Az édeskömény gumónak vágjuk ki a torzsáját, majd a maradékot vágjuk szeletekre. A maradék olajon süssük meg ezeket, de hagyjuk ezeket is ropogósra, mivel ha túlsütjük, akkor oda az édeskömény kellemes illata és íze.

Dobjuk a köményhez a többi, korábban megsütött zöldséget a szalonnával, szórjuk rá az őrölt borókát és öntsük alá a gint. Lendületes mozdulattal keverjük át és egy-két percig süssük őket együtt, amíg a gin elillan.

A tálaláskor tegyünk egy-két halszeletet a tányérra és halmozzuk rá vagy köré a zöldséges ragut. Friss zöldsalátát, rizst vagy sült krumplit adjuk hozzá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s