Sült hal póréhagymával és rozmaringgal

A következő halételünket, amely akár az ünnepi asztalon is megállná a helyét, a póréhagyma lágy, édeskés íze és a friss rozmaring illatossága uralja majd, amelyet kitűnően ellenpontoz a sült szalonna zamatossága. Nem túl bonyolult az elkészítése, csak arra figyeljünk, hogy a készítés során a keletkező vizet időben eltávolítsuk az ételből. Ennél az ételnél az illat az, ami a leginkább számít, így lehetőleg frissen együk is meg.

20151219-_MG_8007

Sült hal póréhagymával és rozmaringgal

800g fehér húsú hal
1 nagyobb póréhagyma felkarikázva
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma áttörve
2 babérlevél
1tk kakukkfű
fél citrom leve
2tk só
1tk őrölt bors
két-három ág rozmaring lecsipegetve (kb. 1ek lesz, ha leszedtük a levélkéket)
pár ek olaj
250g baconszalonna

Az ételt többféle halból is elkészíthetjük. Valamilyen közepesen lágy ízű fajtát válasszunk, amely nem túlzottan szálkás. Készíthetjük filéből is, de ha nem akarjuk, hogy nagyon szétessen, a legjobb, ha a bőrével együtt készítjük el. Akármelyik változat mellett is tesszük le a voksunkat, vágjuk a halat normál méretű szeletekre, itassuk fel róla a felesleges nedvességet, és fektessük őket egy előmelegített tepsibe.

A póréhagymát vágjuk fel karikára és enyhén sós vízben főzzük meg pár perc alatt. (Nem kell teljesen puhára főzni, 3-5 perc elég szokott lenni) Szűrjük le, és hagyjuk lecsöpögni.

A fokhagymát, a babért, a kakukkfüvet, a citrom levét, a sót, a borsot és a rozmaringot pár evőkanál olaj társaságában dolgozzuk össze egy mozsárban, amíg viszonylag simább pácot nem kapunk. Ezt kenjük rá a halra, majd ha még szükségesnek érezzük, csöpögtessük meg a szeleteket egy kevés citromlével. Szórjuk meg őrölt borssal, majd az apróra vágott vöröshagymát osszuk el rajta. Jöhet rá a főtt póréhagyma, majd az egészet takarjuk be a baconszeletekkel. Így hagyjuk pácolódni úgy egy fél órán át.

Közben melegítsük fel a sütőt 185 fokra. Süssük meg a halat kb. 20-30 perc alatt benne, amíg a szalonnaszeletek ropogósra nem sülnek. Közben időnként ellenőrizzük a nedvességet: ha a vége felé sem párologna el a lé, akkor öntsünk le belőle. A végén hagyjuk zsírjára sülni a halat.

Krumplival, salátával vagy akár friss kenyérrel is nagyon finom. Természesen egy finom bor mellé csak dob az ízélményen.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s