Fűszeres lazac-steak salátával

A minap sikerült egy zacskó alaszkai vadlazacra szert tennem, így úgy döntöttem, hogy a karácsony utána fogyókúra jegyében a vasárnapi ebédet ebből dobom össze. Mivel a lazac nem kötelező érvényű benne, ezért bármilyen izmosabb, ízletes húsú halszeletból elkészíthető, amennyiben a hal nem filéként, hanem szeletként áll elő. Mivel a recept kitűnő lenne szabad tűzre is, ezért hozzácsaptam a nyáron kipróbálandó kaják sorához is. 🙂

20160110-_MG_8270

Fűszeres lazac steak salátával

750g lazacszelet (steak vastagságú halszeletek a hal bőrével együtt)
3 gerezd fokhagyma áttörve
2ek mustár
1tk gyömbéres chiliszósz (helyettesíthető egy tk frissen reszelt gyömbérrel és chili szósszal vagy chili porral)
3ek olívaolaj
1tk friss vagy morzsolt tárkony
1tk friss vagy morzsolt bazsalikom
1tk friss vagy morzsolt kakukkfű
1tk citromlé
só és bors ízlés szerin

A salátához

1ek méz
3ek olívaolaj
néhány csepp tökmagolaj
1tk só (elhagyható)
1ek thai halszósz
1tk (lehetőleg frissen őrölt) bors
fél ek borecet
1 fej zöldsaláta
1 fej lilahagyma kicsire vágva

A sok hozzávaló ellenére nagyon egyszerű ételről van szó. A steak vastagságúra (kb. 1cm) vágott halszeleteket megsózzuk és borsozzuk mindkét oldalukon és az se baj, ha egy kis só jut a bőrös oldalukra is. Összedolgozzuk a páchoz szükséges hozzávalókat (fokhagyma, mustár, gyömbéres chiliszósz, olaj, zöldfűszerek, citromlé) és megkenjük velük a halszeleteket. Alufóliába csavarjuk szeletenként, és egy tepsibe fektetjük őket. Így pácoljuk úgy két órán át, amíg a pác megpuhítja szeleteket és beleívódik a húsba. Ezután sütőbe (vagy nyílt tűzre) tesszük a becsomagolt szeleteket és 210 fokon úgy 30-40 percet sütjük.

Tálalás előtt elkészítjük a salátát. Apróra tépkedjük a saláta leveleit és alaposan átmossuk. A lilahagymát, az ecetet , a halszószt, a sót, az olajakat és a mézet összedolgozzuk. A salátaleveleket megforgatjuk egy kis friss olívaolajban, majd leöntjük az egészet az öntettel. Én a találáshoz egy kevés sült krumplit adtam hozzá, de friss kenyérrel is nagyon finom lehet.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s