Tavaszváró pite

Már majdnem itt a tavasz, így kedvem támadt valami könnyű és zöldséges ételhez. A választásom egy laza pitére esett, amelyet mindenféle zöldséggel fogunk megtölteni és összesütjük az egészet egy adag ricottával és sajttal. Egyszerű, mégis nagyon finom étel, amit vacsorára is összeüthetünk.

20160220-_MG_8277

Tavaszváró pite

A tésztához

150g vaj
350g liszt
2ek citromlé
néhány kanálnyi víz
fél tk só

A töltelékhez

1 padlizsán csíkokra vágva
2 kisebb vagy 1 nagyobb cukkini csíkokra vágva
2 fej vöröshagyma megtisztítva, aprítva
3 gerezd fokhagyma áttörve
1 sárga paprika kimagozva, kis darabokra vágva
1 piros (pl. kápia) paprika kimagozva, aprítva
250g ricotta
150g leveles spenót megfőzve majd felaprítva
10-15dkg füstölt húsos szalonna kis kockákra vágva
1 ágy friss rozmaring levelei picira aprítva
1 tk morzsolt vagy frissen vágott tárkony
1 tk morzsolt vagy friss majoranna
1 tk morzsolt vagy friss bazsalikom
1 tojás felverve
kb. 10dkg reszelt sajt
fél tk szerecsendió és fehér bors
bors, pici só

A tésztához először egy tálba tesszük a vajat majd a lisztet. Robotgéppel morzsára keverjük, majd hozzáadjuk a citromlevelet és először 1-2 ek vizet. Tovább dolgozzuk a robotgéppel. A tészta egyre nagyobb morzsákból fog állni. Ha nem haladunk, akkor adjunk hozzá egy újabb evőkanálnyi vizet (de csak óvatosan, lépésről-lépésre). Ha a tészta kezd összeállni, akkor lendületes mozdulatokkal gyúrjuk össze (nem kell dagasztani, csak álljon össze egy masszává), csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe.

A padlizsánt és a cukkinit vágjuk fel hosszában. Sózzuk be őket és tegyük félre tíz-tizenöt percre. Ha már gyöngyözni kezd, itassuk le róla a vizet. Közben vágjuk fel a többi zöldséget.

Forrósítsunk fel kevés olajat egy serpenyőben, és süssük meg benne a padlizsánt és a cukkinit mindkét oldalon. Amikor betesszük a edénybe a szeleteket, szórjunk rá borsot. Ha már a zsöldég kezd megpuhulni vegyük ki és tegyük félre.

A visszamaradt olajon pirítsuk meg a hagymát és a szalonnát. Pár perc után adjuk hozzá a paprikát, a fokhagymát és a zöldfűszereket. Keverjük át, picit borsozzuk, és jó öt percen át süssük őket együtt. Ha végeztünk, ezt is vegyük ki és tegyük félre.

Közben csöpögtessük le az előzőleg megfőzött spenótot, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd vágjuk vékonyra. Dobjuk bele a serpenyőbe, és kb. egy perc múlva adjuk hozzá a ricottát. Dolgozzuk össze őket, miközben hintsük rá a szerencsendiót és a fehér borsot. Ha már összeállt, vegyük le a tűzről.

Egy csatos tortaformát vajazzunk ki és lisztezzünk be. Vegyük ki a hűtőből a tésztát és szedjük szét úgy, hogy a nagyobbik fél kb. két-két és félszer akkora legyen, mint a kisebbik. Egy lapos, lisztezett felületen nyújtsuk ki a nagyobbik tésztadarabot. Nem baj, ha egészen vékony lesz, a lényeg, hogy betöltse a tortaformánkat és jusson belőle az oldalára is. Ha végeztünk vele, béleljük ki vele a tortaformát úgy, hogy az oldalaira is jusson tészta, kicsit túllógva a formán. A maradék tésztát nyújtsuk ki nagyjából kör alakúra, hogy be tudjuk majd fedni vele a tortánkat.

Fektessük a padlizsán-, majd a cukkini szeleteket a torta aljára. Reszeljünk rá egy kis sajtot, majd terítsük rá a hagymás-szalonnás keveréket. Újabb adag sajtot reszelünk rá, majd a végére jöhet rá a ricottás-spenótos keverék. Ezt is jó alaposan szórjuk meg sajttal. Végül fedjük le a tortát a korábban kinyújtott tésztalappal, és a szélen nyomkodjuk össze, ezzel lezárva a pitét. Verjünk fel egy tojást és kenjük meg vele a torta tetejét, ügyelve, hogy a széleire is jócskán jusson. Legvégük vágjunk pár lyukat a fedlapba, hogy legyen min szellőznie az egésznek.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és süssük benne a piténket kb. 40 percig, vagy, amíg szépen át nem sül a tésztája és meg nem pirul a teteje. Tálalásnál hinthetünk még rá némi friss zöldfűszert.

20160220-_MG_8286

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s