Polentában sült hal édesköménnyel

A recept elsőre talán furcsának tűnik, de kitűnően működik és különösebben nem is bonyolult az elkészítése. Magát a polentás panír megoldását egy másik receptből loptam ( 🙂 ), és elsőre igen szkeptikusan álltam hozzá, de végül a gyanúm, hogy esetleg a polenta megszívja magát olajjal, végül nem bizonyult megalapozottnak.

Azért, hogy az egész ne legyen annyira nyomasztóan panírozott és olajos, hozzádobtam egy kis frissen sült édesköményt, amelynek az illatos-édeskés íze prímán ellensúlyozta az olajban sült hal nehézségét és kellemesen fel is dobta az egész ízvilágát. Semleges, gyakorlatilag íztelen kuszkusszal tálaltam, hogy az édeskömény ízét ne nyomhassa el semmi.

20160305-_MG_8287

Polentában sült hal édesköménnyel

800g hekkfilé (lehet más, semlegesebb ízvilágú, fehér húsú tengeri hal is)
15dkg polenta
8dkg liszt
2-3 tojás felverve (a tojás méretétől függően)
creol fűszerkeverék (ebben elég sok minden van (és itt-ott változik is, hogy mi) de házilagosan is összehozható: koriander, curry, mustármag, kurkuma, fehérbors, római kömény, oregano mind jól összezúzva)
só, őrölt bors
1tk curry por
1 fej édeskömény
fél szál póréhagyma
2 kisebb fej vöröshagyma megtiszítva
2 sárgarépa meghámozva
1ek világos szójaszósz
1tk citromlé

Kezdjük a hallal. A hekkfilét szeletnyi darabokra vágom, bedörzsölöm sóval, borssal és creol fűszerkeverékkel. Felverem a tojásokat és egy tányérba teszem. Összekeverem a lisztet, a polentát, pici sót, borsot és creol fűszerkeveréket; ez kerül a másik tányérba. A halról leitatom a felesleges vizet, majd beforgatom tojásba, és utána a lisztes-polentás keverékbe.

Közepesen forró olajat melegítek, majd ebben kisütöm a halakat. Ne legyen az olaj túl forró, mert megég a kéreg, sőt, ha több halat sütünk, akkor egy idő után cseréljük is le a teljes olajat, mert tele lesz égett polentával. A megsült halat tegyük meleg helyre.

20160305-_MG_8289A répákat vágjuk hosszában ketté és hasonlóan járjunk el a póréhagymával, majd vágjuk őket kb. 5 centis darabokra. Akárcsak a halat, ezt is bundázzuk tojásba, majd polentás lisztbe, és süssük őket meg. Nem kell nekik túl sok idő.

A hagymát vágjuk nyolcba, az édesköményt pedig pár centis darabokra. Beledobhatjuk az édeskömény zöld részét is (ami nagyon finom és sokkal intenzívebben ánizsos). Melegítsünk fel kb. 5dkg vajat, és tegyük bele a curry port. Pár percig pirítsuk, majd dobjuk rá a hagymát. Alacsonyabb lángon úgy 3-4 percig süssük, majd adjuk hozzá az édesköményt, egy evőkanálnyi szójaszószt és egy teaskanál citromlevelet, majd kevergetve süssük még kb. 2-3 percig, amíg az édeskömény szeletek picit puhábbak, de még roppanósak maradnak.

A kuszkuszt a megszokott módon készítsük el, azaz pl. adjunk 1 adag kuszkuszhoz egy jénai edényben kb. kétharmadnyi vizet. Várjunk 2-3 percet, keverjük át egy villával, majd adjunk hozzá még egyharmadnyi vizet, és főzzük mikróban úgy 2 percig fedő alatt. Túrjuk át a szemeket, majd adjuk hozzá még harmadnyi-fél adagnyi vizet. Főzzük még 2 percig, majd a végén lazítsuk a szemeket. De a recept kitűnően fog működik más szemes körettel, vagy akár salátával is.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s