A következő indiai ihletésű étel a curryfélék népes családját fogja gazdagítani, de ezúttal az igazán durva ízű/szagú elemek nélkül vágunk majd bele. A fő összetevője a kardamom, amelyből ha van egész tok, akkor igazán friss ízű ételt fogunk összedobni – ha nincs, akkor sincs semmi elveszve, hiszen őrölt formában elég könnyű hozzájutni. A zellert ízlés szerint akár másra is helyettesíthetjük, de a friss ánizsos ízvilág kitűnő ellenpontot ad a többi fűszernek.
És mindennek a tetejébe nagyon gyorsan elkészül.
Kardamomos csirke zellerrel
600g csirkemell pár centis darabokra vágva
2 fej vöröshagyma apróra vágva
5-6 gerezd fokhagyma
1 nagyobb diónyi gyömbér lereszelve
3 zöld erőspaprika (ízlés szerint még erősebb chilire vagy sima paprikára helyettesíthető) kimagozva, kis darabokra vágva
1 sárga paprika kimagozva, apróra vágva
néhány szál szárzeller karikára vágva
2ek friss zöld koriander
1tk őrölt kardamom
1tk őrölt bors
só
1tk őrölt koriander
fél tk őrölt római kömény
2-3dl kókusztej
2dl joghurt (esetleg tejföl)
1ek citromlé
és még egy kis kardamom…
Először vágjuk fel a csirkét. Készítsük el a pácot, amely a gyömbérből, 3 áttört fokhagymából, a kardamomból, a borsból, a sóból, az őrölt korianderből és a római köményből áll. Adjuk hozzá a citromlevet majd a joghurtot. Pácoljuk ebben a húst 2-3 órán át. (legalább, lehet több is)
Egy vastagabb falú serpenyőben melegítsünk olajat és pirítsuk meg kissé a hagymát és a maradék fokhagymát. Adjuk hozzá a húst a páccal együtt, és süssük pár percig együtt. Adjuk hozzá a paprikát, majd egy pár perc múlva a zellert. Jó öt perc múlva hozzáadjuk a korianderleveleket és öntsük hozzá a kókusztejet. Beforraljuk kissé, miközben adhatunk hozzá még egy kis őrölt kardamomot, ha nem éreznénk eléggé az ízét.