Spárgás pite

A spárgát számos ételben fel tudjuk használni, és nem kivételek ez alól a különféle piték sem. Az internet hemzseg a különféle spárgás piték receptjétől, de ezektől eltérően mi nem leveles tésztát fogunk használni hozzá, hanem hagyományosabb (és tömörebb) vajasat. Az ízének kiegészítésére finomra párolt póréhagymát és sajtot teszünk még bele, amelytől az egész kap egy kellemes édeskés ízvilágot: igazi comfort food ez, amelyet akár hidegen, akár melegen fogyaszthatunk.

20160521-_MG_8679

Spárgás pite

Tészta:
350g fehér liszt
150g vaj kisebb darabokra törve
2ek citromlé
1tk só
opcionálisan tehetünk a tésztába bele valamilyen finomabb, porrá őrölt fűszerkeverékünkből

Töltelék:
1 csomag spárga friss része
1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma áttörve
1 nagyobb póréhagyma zöld része
100-150g húsos szalonna kicsi kockákra vágva
150g reszelt sajt (ha lehet, akkor füstölt)
2 tojás felverve
kb. 2dl tej
1ek fehérborecet
1tk őrölt bors
1tk morzsolt tárkony
1tk morzsolt majoranna
fél tk morzsolt oregano
liszt, vaj a forma megkenéséhez
1 tojás felverve

A lisztet, a vajdarabokat, a sót, a fűszereket és a citromlevet tegyük egy tálba, és robotgép segítségével keverjük morzsásra. Ha már kicsit kezd összeállni pár evőkanál vízzel meglazítva gyúrjuk rugalmas tésztagolyóvá. Csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe fél órára.

Közben elkészítjük a töltekéket. Pici olajon futtassuk meg a szalonnát, majd dobjuk rá a hagymát, a fokhagymát és a póréhagymát. Ezeket alacsony lángon süssük úgy 5-10 perc alatt puhára. Ezalatt tegyünk fel vizet egy teáskanálnyi sóval és egy késhegynyi szódabikarbónával. A spárgaszárakat törjük el, és a fás részt eldobva főzzük a spárgafejeket úgy öt percig. Nem kell nagyon puhának lenniük, elég ha nagyjából megpuhulnak. Az elkészült póréhoz adjuk hozzá a fűszereket és a borecetet, majd hintsük meg liszttel. Összekeverjük, felöntjük a tejjel. A tejet kicsit beforraljuk; kevergetés mellett krémszerű állagra hozzuk. Ha ez kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni pár percig. Közben verjünk fel két tojást, reszeljük bele a sajtot, majd forgassuk be a pórés keverékbe.

20160521-_MG_8669

Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a hűtőből a tésztát és szedjük kétharmad-egyharmad arányban két részre. Melegítsük fel a sütőt 210 fokra. Vajazzunk ki egy pite sütéshez alkalmas formát (én egy egyenes aljú gyümölcstorta-formát szoktam használni, de bármilyen alacsonyabb, sík aljú forma megteszi). A nagyobbik tésztalabdát nyújtsuk ki akkorára, hogy ki tudjuk bélelni vele a formánkat úgy, hogy az oldalfalait is takarja. Kanalazzuk bele a tölteléket, osszuk el egyenletesen, majd fektessük rá a megfőtt spárgákat. A tetejére nyújtsuk ki a maradék tésztát és fedjük le vele a tölteléket. A tészta oldalát körben hajtsuk vissza, ezzel lezárva a piténket. Végül a harmadik tojást verjük fel, és kenjük meg vele a pite tetejét. Vágjunk a tészta tetejébe néhány nyílást, hogy sütés közben a gőz távozhasson.

Mehet a pite a sütőbe, ahol 210 fokon úgy 40 percig süssük.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s