Parázson sült pisztráng jamaicai töltelékkel, salátaágyon

Adva volt két pisztráng, szép idő enyhe széllel (a legideálisabb a grillezésre), egy félig elfogyaszott lollo saláta és némi szabadidő, hogy ezekből az alapanyagokból ehető ételt fabrikáljak. Miközben a halak kiolvadtak, elkészült a töltelék és már fehéren izzott a faszénparázs. Majd alig 15 perc, és a halak ínycsiklandóan illatoztak a tányérunkon. Ha nem volt időd húsokat pácolni, vagy egyszerűen csak egy finom kültéri halra vágysz, ez lesz a te recepted.

20160529-_MG_8690

Parázson sült pisztráng jamaicai töltelékkel, salátaágyon (2 személyre)

2 szivárványos pisztráng (én fagyasztottat használtam, de ha hozzájutsz frissen, annál jobb)
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1-2ek dijoni mustár
2ek friss citrom leve
só, bors
2 pici erős chilipaprika (én piri-piri-t használtam, de más fajta is jó hozzá) kimagozva, aprítva
2 ág friss rozmaring
1tk frissen morzsolt kakukkfű
1 tk őrölt koriander
5-6 friss bazsalikomlevél apróra vágva
néhány ek olaj

A salátához:

1 fej (vagy kevesebb, ha nagy fej) lollo saláta alaposan megmosva, széttépkedve
1ek tökmagolaj
1ek lenmagolaj
1ek olívaolaj
1 fej lila- vagy fehérhagyma aprítva
2-ek balzsamecet
1tk só
1tk cukor vagy méz
1tk morzsolt tárkony
olaj
2 fej paradicsom kockákra vágva
2 sárga paprika kimagozva, kockákra vágva

A töltelékhez keverjük össze a vöröshagymát, a mustárt, egy evőkanál olajat, a citromlevet, a chilipaprikát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a koriandert. Az én halaim szépen megtisztítva érkeztek, de ha szükséges, akkor távolíts el mindent a hasüregéből. Irdaljuk be a bőrét egy nagyon éles késsel úgy 1-2cm-enként. A hasüregét sózzuk, borsozzuk, majd töltsük bele a töltelék felét. Tűzzük össze egy-két-három hústűvel, hogy a sütéskor ne nyíljon szét. Szórjuk meg és dörzsöljük be a halak bőrét mindkét oldalon sóval és borssal.

Amikor a grillsütőben már fehérré vált a faszén (azaz a hamu alatt izzik), és még kellemesen forró, tegyük rá a megolajozott rácsra a halat, és süssük rajta kb. 10-15 percig. Amikor a bőre már barnulni kezd, fordítsuk meg és süssük a másik oldalán is szép ropogósra.

A saláta öntetéhez valókat keverjük össze. Öntsük a zöldsalátára az olajokat és forgassuk át benne a leveleket. (Az olaj védi meg a levelekben levő klorofilt az öntet savaitól, különben 7 perc utána megindulna a levelekben a klorofil bomlása. Az olajt ezt késlelteti.) Ezután öntsük rá az öntetet és keverjük össze.

A tányérre tegyünk salátából és fektessünk rá egy halat. Adhatunk hozzá egy szelet friss kenyeret vagy pitát. (én utóbbit ettem hozzá. finom volt)

20160529-_MG_8687

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s