Szecsuáni borssal sült csirkefalatok gombával és cukkinivel

A mai ételünknek a fő alkotórésze a szecsuáni bors lesz. Ez a vörös színű, leginkább borsszemre emlékeztető fűszer a kínai konyha egyik alapvetése. A nevével ellentétben nincs köze szokványos borshoz, hanem a citrusfélék közé tartozik. Ez az ízén is érződik: a szecsuáni borsnak (vagy egyes külföldi forrásokban szecsuáni koriandernek) sajátságos, kissé citrusos, a nyelvet csikandozó íze van. Amellett, hogy az egyik alkotója az ötfűszer keveréknek, és meghatározó jelentőségű a szecsuáni konyhában, a hagyományos kínai orvoslás is igen elterjedten alkalmazza. (Emellett vágyfokó tulajdonságokat is tulajdonítanak neki egyesek.) A szecsuáni borsot többnyire fűszeres ételekben alkalmazzák, mivel az ízével mintegy aláhúzza a későbbi erőteljesebb ízeket.

Mi itt most önmagában alkalmazzuk majd, kissé eltérően attól, ahogy általában szokták. (Többnyire ugyanis először megpirítják, és úgy adják az ételhez. Mi itt most ezt nem tesszük.)

20160730-_MG_9221

Szecsuáni borssal sült csirkefalatok gombával és cukkinivel

600g csirke vagy pulyamell kisebb falatokra vágva
2ek kukoricaliszt
1ek sötét szójaszósz
3 gerezd fokhagyma áttörve
1ek bor- vagy rizsecet
1tk őrölt fekete bors
1ek egész szecsuáni bors
1 tojás fehérje felverve

1 diónyi gyömbérdarab lereszelve
2 gerezd fokhagyma áttörve vagy picire vágva
250g barna csiperkegomba (mással is próbálkozhatunk) megtisztítva
1 nagyobb cukkini kis kockákra vágva
6-8 apró vöröshagyma (vagy 2-3 nagyobb vöröshagyma) megtiszítva, felnegyedelve-nyolcadolva
1 közepes méretű póréhagyma felkarikázva (vagy 3-4 újhagyma)
1ek világos szójaszósz
néhány csepp szezámolaj

A szecsuáni borsot egy mozsárban porrá törjük. (vagy legalábbis annyira, amennyire tudjuk). A húst felvágjuk kisebb darabokra és bepácoljuk szecsuáni bors, őrölt bors, szójaszósz, fokhagyma és ecet keverékébe. Ebben hagyjuk állni úgy fél órát. A végén hintsük meg a kukoricaliszttel, keverjük át, majd öntsük rá a tojásfehérjét. Jól keverjük az egészet össze.

Forrósítsunk a wokban olajat (ha gömbölyű aljú wokot használunk, akkor kb. 2-3cm mély olaj legyen az alján). Apránként, amennyi éppen elfér az olajban, süssük ki a húst. Nem kell szétsütni, ha már szépen megpirult a kéreg rajta, akkor vegyük ki és tegyük félre.

A visszamaradt olajból öntsünk le annyit, hogy kb. két evőkanálnyi maradjon az alján. Forrósítsuk újra fel, és pirítsuk át a gyömbért és a fokhagymát. Jöhet bele hagyma és a póréhagyma; ezeket süssük dobva-rázva úgy két-három percen át. Adjuk hozzá a gombát majd egy perc múlva a cukkinit. Óvatosan kevergetve süssük addig, amíg a gomba és a cukkini el nem kezd levet ereszteni. Az időzítés itt elég fontos: ha túl sokat sütjük őket, akkor szétfőnek, ha túl keveset, akkor nyersek maradnak. Ha kell, kóstolgassuk meg a cukkinikockákat. 🙂

Amikor éppen jók a zöldségek, tegyük vissza a húst, locsoljunk rá szójaszószt és pár csepp szezámolajat. Átkeverjük, fél percig sütjük és készen is vagyunk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s