Katalán spenót

Oké, azt hiszem itt az ideje, hogy rehabilitáljuk szegény spenótot, amelyről sokaknak minden bizonnyal a rettenetes menzán készült spenótfőzelék ugrik be. És nagyjából ennyi, mivel az olyan mély, kitörölhetetlen nyomot hagyott benne, amitől el is ment a kedve ettől a zöldségtől  – egy életre. Van azonban ezen túl is élet, sőt, a spenót képes egész érdekes ételekben is részt venni, a levesektől kedze a különféle köretekig. Ami most következik az önmagában is sokaknak “sok” lesz, de ettől függetlenül mindenkit mégis arra bíztatok, hogy ne higyjen a rossz beidegződéseknek, és adjon egy esélyt neki. A rövidre sikerült védőbeszédem után tehát jöjjön a mazsolával, fenyőmaggal és sonkadarabkákkal turbózott spenót katalán változata, amelyet én most köretnek készítettem el, de önmagában is megállná a helyét egy zöldséges ételsorban. A mennyiségek is ezúttal ehhez lettek belőve, tehát adott esetben több spenót még jobb lehet.

20161016-_mg_9387

Katalán spenót

500-800g spenót. Ha nincs leveles, keressünk olyan mélyhűtöttet, amelyet levelesnek adnak el (és többnyire amit nem pürének adnak el, az eleve nagyon apróra van vágva, de itt úgyis ezt tennénk a levelekkel)
kb. 100g húsos füstölt sonka, esetleg nagyon húsos szalonna
maréknyi mazsola
egy-két evőkanál fenyőmag
3 gerezd fokhagyma áttörve
só, bors
1ek borecet

Ha friss spenótunk van, akkor enyhén sós vízben főzzük kb. 5 percig, majd szűrjük le, csavarjuk jól ki, és aprítsuk fel. Mélyhűtött spenót esetén olvasszuk ki.

A fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kicsire vágott sonkát. Ha nincs otthon sonka, mehet bele húsos szalonna is. Amikor már megsült, rászórjuk a mazsolát és alacsonyabb lángon együtt pirítjuk, amíg a mazsolaszemek el nem kezdenek duzzadni. Ekkor hozzáadjuk a fenyőmagot és kevergetve megpirítjuk. Végül rádobjuk a spenótot, borsozzuk, hozzáadjuk a borecetet, óvatosan megsózzuk (a füstölt sonka elég sós tud lenni önmagában), majd az egészet jól összekeverjük. Alacsony lángon pár percig sütjük, amíg a spenót az összes levét el nem főzi, és ezzel készen is vagyunk.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s