Sertéshús karamellás kókuszmártásban hagymával és mandarinnal

Egy dél-vietnámi érdekesség fog ma az asztalunkra kerülni, amelyben a karamellszósz, mandarin és póréhagyma talál majd egymásra. Hacsak nincs otthon kéznél karamellszószunk, akkor kicsit pepecselős, amíg azt elkészítjük, de egyébként az egész étel pofonegyszerű lesz.

20161119-_mg_9423

Sertéshús karamellás kókuszmártásban hagymával és mandarinnal

600g sertéscomb vékony csíkokra vágva
1 fej vöröshagyma nyolc részre aprítva
1 póréhagyma felkarikázva
3 gerezd fokhagyma áttörve
1-2 diónyi gyömbér lereszelve vagy apróra vágva
kb.400ml kókuszlé (vagy kókusztej és víz 1:1 arányú keveréke)
1 mandarin héja kis kockákra vágva (a belét pedig szedjük gerezdekre)
1 chilipaprika kimagozva, egészen apróra vágva
néhány (3-4) evőkanál karamellszósz
1ek citromlé
1 kisebb csillagánizs
só, bors

Ha nincs kéznél, akkor először a karamellszószt készítsük el. Ehhez olvasszunk fel kb. 40g cukrot egy evőkanál vízben, majd tegyük fel egy kisebb edényben. Alacsony lángon pirítsuk addig, amíg a cukor világosbarna nem lesz. Ekkor öntsük fel kb. 60ml egészen forró vízzel. Folytassuk a karamellás oldat kevergetését, és forraljuk addig, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ezután vegyük le, és tegyük félre.

Kevés olajon pirítsuk meg kissé a gyömbért, a chilit, a fokhagymát és a mandarin héját. Szűrjük le és tegyük félre. A visszamaradt olajban süssük meg a húst. Úgy süssük, mint a kínai ételeket, azaz dobva-rázva, hogy ne égjen le. Pár perc után, amikor a húst már átsült valamelyest, öntsük fel a kókuszlével, tegyük bele a gyömbéres, fokhagymás keveréket, tegyük bele a csillagánizst, a citromlevel, majd kb. 15-20 percig főzzük őket alacsony lángon.

Amikor a hús körül a szósz már besűrűsödött, dobjuk ár a póréhagymát, a hagymát és a mandarindarabokat. Kevergetve még két percig süssük. A végén szórjunk a tetejére egy kevés zöldcitrom levelet (díszítésnek), és tálalhatjuk.

Én ezúttal pak choi-os rizzsel készítettem az ételt. Ehhez a pak choit lemossuk, csíkokra vágjuk; egy vöröshagymát hasonlóan nyolcba vágunk. Kevés olajat forrósítunk egy mélyebb serpenyőben, és beledobjuk a hagymát. Pár perc pirítás után jöhet bele a pak choi, beledobunk egy kisebb diónyi lereszelt gyömbért, egy kevés aprított citromfüvet, 1-2kiskanál sót, és pár csavarintásnyi borsot. Elkeverjük, pár percet együtt sütjük, amíg a pak choi kicsit megereszkedik. A felesleges levet a végén leöntjük. Közben megfőzzük a rizst (pl. rizsfőzőben). Amikor mindkét alkotórész készen van, összekeverjük őket és tálalhatunk.

20161119-_mg_9422

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s