Nyárson sült hal kurkumával

A következő vietnami eredetű receptet eredetileg angolnával készítik, de mi most szimpla (bár jobb minőségű) halfilét fogunk használni hozzá. Az ízvilágát a kurkuma és a hozzáadott egyéb fűszerek uralják, így azoknak ajánlanám, akik szeretik a délkelet-ázsiai vagy éppen az indiai konyhát. Az elkészítés feladatok amúgy nem tartanak sokáig, de mindenképpen számoljunk az egy órányi pácolással és kb. fél órányi sütéssel, tehát azért adjunk neki időt. Megéri.

20161221-_mg_9455

Nyárson sült hal kurkumával

700g halfile (pl. jobb minőségű hekk (merluccius) de ha van, akkor red snapper, vagy viktória tavi fogas még jobb)
1 diónyi gyömbér lereszelve
5+3 gerezd fokhagyma áttörve
1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
1 chilipaprika kimagozva, felaprítva
30g tisztított mogyoró kicsit összetörve
2ek halszósz
1ek világos szójaszósz
1ek kurkumapor (adhatunk hozzá egy kis curryport is, ha szeretjük, de ne nyomja el a többi fűszer ízét)
1tk ötfűszer-keverék
1 póréhagyma hosszában félbevágva, majd felkarikázva
6-8 bambusznyárs előre beáztatva
fél dl sűrű kókusztej
1ek citromlé
3-4ek cukor

Készítsük el a páclevet 5 gerezd fokhagymából, gyömbérből, halszószból, szójaszószból és két-három evőkanál olajból. A halat szárítsuk le papírtörlőn, majd vágjuk pár centis darabokra. Tegyük a páclébe a szeleteket, óvatosan forgassuk át, hogy ne essenek szét, majd mehet az egész a hűtőbe egy órára.

Közben megtisztítjuk a zöldségeket. A mogyorót egy kevés olajon pirítsuk aranybarnára, majd adjuk hozzá a hagymákat, kicsit sózzuk meg, és pár percig pirítsuk őket együtt. Amikor már elvesztették a csípősségüket, vegyük ki és tegyük félre.

A szószhoz áttörjük a maradék fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott chilit, a cukrot és a citromlevet. Adjuk hozzá a kókusztejet és ha szükséges pár evőkanál vizet. Kicsit melegítsük át (fél perc mikróban), majd dolgozzuk össze az egészet sima szósszá.

Ha készen vagyunk a pácolással vegyük elő a halat, és húzzuk a szeleket a nyársakra. Kenjünk ki egy tepsit olajjal, majd fektessük rá a nyársakat, locsoljuk/kanalazzuk rá a páclevet, és grillezzük meg őket sütőben. A hal tipikusan nem igényel túl sok sütögetést, tehát kb. 15-20 perc bőven elegendő lehet rá. Ha már szép aranybarnák a halszeletek, akkor készen vagyunk.

Tálaláskor tegyünk a tányérre pár kanalat a pórés-mogyorós zöldségragukból, fektessük rá a nyársakat, majd locsoljuk rá a szószt.

Mi jázmin rizzsel és serpenyős pak choi-al ettük, de önmagában is teljes értékű ebéd.

20161221-_mg_9451

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s