Serpenyős pak choi

A következő étel (cai bo xoi xao dau hao) sokkal inkább köretként kerül nálunk asztalra, de ha valaki egy nagyon könnyű zöldséges vacsorára vágyik, akkor is jó választás lehet. A főszereplője a pak choi, amit szokás kínai káposztának is hívni, bár Kínában csak a kantoni régióban alkalmazzák, és sokkal inkább jellemző a délkelet-ázsiai területekre. (nevezik még bok choi-nak, sőt kínai mustárnak is. Nem tévesztendő össze a kínai kellel, attól jelentősen eltérő karakterisztikájú növény.) Amúgy egy szuperélelmiszer (külön és egybeírva is), szinte nincs kalóriatartalma (mivel a 95%-a víz), viszont a vitamin- és nyomelem tartalma kiemelkedően magas. Sok levele a növénynek nincs, viszont húsos fehér gumót növeszt a föld felett, ami nagyon finom, ropogós, és gyakorlatilag nyersen is príma alapanyag. Mi most azonban megsütjük. Mint ilyenkor mindig, nagyon ügyeljünk a helyes sütési időre. A pak choit mindennél rövidebb ideig kell sütögetni, mert pillanatok alatt elkezd rengeteg vizet veszteni.

20161221-_mg_9460

Serpenyős pak choi

3 pak choi
2 kisebb fej vöröshagyma nyolcba vágva
2 kisebb fej lilahagyma nyolcba vágva
1 nagyobb édes piros húsú paprika
1ek szezámolaj
3ek napraforgó (vagy más semleges ízű) olaj
2ek szezámmag
2ek osztrigaszósz

A pak choiról tisztítás után levágjuk a leveleket és csíkokra vágjuk őket. A gumókat is felaraboljuk. Előkészítjuk a hagymákat. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, és felkarikázzuk.

Az olajakat egy mélyebb serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. Beleszórjuk a hagymát és a pak choi szárát és rövid ideig (kb. 1-2 percig) dobva-rázva sütjük őket. Hozzáadjuk a leveleket és a paprikát, majd újabb 1-2 perces sütés következik. Ráöntjuk az osztrigaszószt, a szezámmagot, hozzáadjuk egy evőkanál vizet (ha kell), és alaposan összekeverve az egészet készre főzzük úgy 2 perc alatt. Végig nagyon figyeljünk oda, hogy ha a pak choi kezd összesni és levet ereszteni, akkor inkább hagjyuk abba a sütést.

A végén egy kevés sóval meghintve tálaljuk.

(Megjegyzés: a képen látható ételből hiányzott a szezámmag (direkt))

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s