Sertéshús gombócok mártásban

A kefta golyók vagy akár az európai fasírt kínai megfelelője következik most, amelybe egy kevés gombát, chilit, gyömbért, és ötfűszert is teszünk majd, hogy kellemesen zamatos és csípős legyen. Adunk még hozzá egy zöldséges ragukból álló kellemesen fűszeres mártást is. Talán nem a legfotogénebb étel, de kétségkívül nagyon finom, ha valaki szereti a keleties ízvilágot. Ráadásul nehéz elrontani, úgyhogy a kevésbé gyakorlottak is bízvást próbálkozhatnak vele. Megéri. 🙂

20170128-_mg_9589

Sertéshús gombócok mártásban

A gombócokhoz:
550g sertés vagy marha darálthús
1 fej hagyma nagyon apróra darálva
1 kisebb chilipaprika egészen apróra vagdosva
1 diónyi gyömbér lereszelve
1tk bors
2-3tk só (opcióként helyette szójaszósz)
2 gerezd fokhagyma áttörve
1 tojás felverve
kb .egy maréknyi szárított fafülgomba (előzetesen beáztatva, majd utána nagyon apróra vágva)
fél kávéskanál ötfűszer keverék

kevés kukoricaliszt a gombócok meghempergetéséhez

A mártáshoz:

1 fej vöröhagyma durvára metélve
2 sárga paprika falatnyi darabokra vágva
1 diónyi gyömbér reszelve vagy aprítva
3 gerezd fokhagyma áttörve
4 szál újhagyma falatnyi darabokra vágva
kb. 100g kínai kel
1ek szójaszósz
1-2tk sambal oelek
kb. 1tk bors
pár csepp szezámolaj
1ek borecet
kb. 1ek kukoricaliszt
2dl víz vagy alaplé

A gombát előzetesen áztassuk be, majd vágjuk egészen apróra. Dolgozzuk össze a gombóchoz való dolgokkal egy edényben, majd formáljunk belőle kb. 24 gombócot a tenyerünk között. A gombócokat hempergessük meg a kukoricalisztben, majd közepesen forró olajban süssük ki őket, amíg szép barnák nem lesznek. Csöpögtessük le, és tegyük őket félre.

A kínai kelt (használhatunk helyette pak choi-t, vagy más zsengébb káposztafélét is) mossuk meg, szedjük levelekre, majd vágjuk csíkokra. Forrásban levő enyhén sós vízben főzzük kb. 1 percet, majd öblítsük le hideg vízzel.

A hús sütése után visszamaradt olaj egy részében (úgy kb. 1-2ek olaj maradjon), pirítsuk meg a gyömbért, a fokhagymát, majd adjuk hozzá a hagymákat és a paprikát. Süssük úgy 2-3 percig dobva-rázva, majd beleöntjük a fűszereket (szójaszószt, szezámolajat, borsot, ecetet, sambalt), felöntjük a vízzel és pár percig együtt főzzük. Meghintjük egy kis kukoricaliszttel, és besűrítjük a mártást. 🙂

Tegyük a gombócokat és a főtt káposztát a mártásba, keverjük össze, és 1-2 percig főzzük együtt. (Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg a zöldségek maradjanak ropogósak).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s