Vadlazac-steak gombás pirítóssal salátaágyon

Amilyen bonyolult a neve, annyira könnyen össze lehet ütni ezt az ételt, amely az ízletes vadlazacra és a selymes gombás mártásra épít. A salátaágy helyett akár kínálhatjuk sült krumplival vagy párolt zöldségekkel is. Bár a mártáshoz adódna, hogy tejszínnel készítsük, én inkább Beurre manié-t használtam. Ezt az ételt készítjük úgy is, hogy a halat faszénparázson pirítjuk meg. A receptben ezért használtam füstölt paprikát hozzá, de a szabad sütés jobb ízt ad.

Vadlazac-steak gombás pirítóssal salátaágyon

750g vadlazac (steaknek való méretű szeletekre vágva vagy mélyhűtötten)
kb. 250g gomba (pl. barna csiperke)
25-50g erdei gomba (szárított vagy friss; ha előbbi akkor áztassuk be előtte)
1fej fejes saláta
1 póréhagyma
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
kisebb pohár sűrű tejföl
fejenként két szelet nagyobb baguett
mustár
1 evőkanál liszt
nagyobb darabka vaj
0.5dl száraz fehérbor
1ek borecet
só, bors, füstölt paprika, koriander, őrölt római kömény
szerencsedió, bors, chili pehely

A lazacot steak méretű szeletekre vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, füstölt paprikával (ha szeretjük a csípőset, akkor esetleg cayenne-el), korianderrel, rómia köménnyel. A bőrét jó alaposan bedörzsöljük sóval. Közepes mennyiségű olajban kisütjük a szeleteket úgy, mintha steak-et sütnénk, azaz megsütjük először mindkét oldalát úgy fél percig, majd közepes hőmérsékleten sütjük, amíg meg nem pirul.

A visszamaradt olajba dobjuk először az apróra vágott vöröshagymát, kicsit megpirítjuk, aztán jöhet hozzá a karikára vágott póré. Kb. 5 perc alatt a hagymák összeesnek kissé és elfő a levük. Adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát és pirítsuk ezt is meg. Ha a gomba levet ereszt, akkor azt főzzük el. Adjuk hozzá a késhegynyi szerecsendiót, egy csavarintásnyi őrölt borsot és egy mokkáskanál chili pelyhet. Öntsük fel az egészet a borral és ha szükséges adjunk hozzá egy kis ecetet.

Dolgozzuk össze a lisztet a vajjal, és a kapott breurre maniét dobjuk a mártásba. Sűrítsük be vele, amíg krémes szószt nem kapunk.

A salátát alaposan mossuk le, tépkedjük leveleket cafatokra, majd forgassuk össze olívaolajjal. A tejfölből egy kevés sóból, borsból, tárkonyból, 1 ek borecetből készítsünk laza salátaöntetet (de ízlés szerint használhatunk sima ecetes öntetet is). A salátát tegyük a tányérra, és fektessük rá a halszelet(ek)et.

Pirítsuk meg a baguetteket, majd kenjünk meg mustárral. Kanalazzunk a pirítósokra a gombás mártásból és tegyük a szeleteket a hal mellé.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s