Marhasteak sült polentával és vinaigrette-tel

Ezt az érdekes ízvilágú, élőben egész látványosan tálalható fogást valójában elég gyorsan összedobhatjuk, mivel a leglassabb fázist, a polenta elkészítését elvégezhetjük korábban vagy éppen elővehetünk a mélyhűtőből is előre elkészített példányokat. Az ételhez elengedhetetlen valamilyen jobb minőségű marhahús: én marha stefániából készítettem, de hátszín vagy rostélyos is jó (igazából jobb) lehet hozzá. A kaját úgy is elkészíthetjük, hogy a marhát faszénparázson grillezzük meg: ha ez rendelkezésünkre áll (és az idő is hozzá), akkor ez lenne a legjobb. Ilyenkor viszont nagyon figyeljünk oda a marhára, hogy ne süljön meg túlzottan.

Marhasteak sült polentával és vinaigrette-tel

kb. 6 adag

750g steaknek marhahús (bélszín, hátszín, rostélyos, stefánia, comb… a lényeg, hogy szép legyen)
só, bors, őrölt koriander, füstízű só, kakukkfű
3 nagyobb fej vöröshagyma csíkokra vágva
1dl olívaolaj
3-4ek balzsamecet
4 fokhagyma áttörve
300g kukoricadara (vagy kész polenta)
kb. 6-7dl víz a polentához
5dkg vaj
petrezselyem, koriander vagy más zöldfűszer levelek a díszítéshez (elhagyható)

A folyamatot a polenta főzésével kezdjük. Ezt elvégezhetjük előtte való nap is, de mindenképpen legalább 2 órával a találás előtt lássunk hozzá. Forraljuk fel a vizet kevés sóval, majd szórjuk bele a kukoricadarát. Kevergessük, amíg a dara felszívja a vizet, majd alacsony lángon főzzük fedőt alatt kb. 30 percig. Gyakran keverjük át; akkor lesz jó, amikor a kása elválik az edény falától. A vége  felé pirítsuk meg kevés olajon a fokhagymát (kb. 1 perc), majd keverjük a polentába. Keverjük bele a vajat is, majd terítsük szét egy kivajazott tepsiben. Hűtsük le, majd mehet a hűtőbe. Kb. egy óra múlva a polenta összeállt, ekkor vágjuk fel hat szeletre.

Az olívaolajon lassú tűzon pirítsuk meg a hagymát, majd fedő alatt pároljuk úgy tíz-tizenöt percig, amíg kissé barnulni nem kezd. Ekkor adjuk hozzá a balzsamecetet, keverjük össze, majd vegyük ki és tegyük félre.

A húst vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, és dörzsöljük be a kétféle sóval, a kakukkfűvel és a korianderrel. (ha szeretjük használhatunk más steak fűszerkeveréket is, de ne nyomja el a marha saját jellegzetes ízét) Pár evőkanál olajon süssük meg a steak-eket. Fél-fél perc mindkét oldalon, majd két-két perc mindkét oldalon: ennyi elég a húsnak ahhoz, hogy puha legyen és ne keményedjen meg. Ha angolosabban szeretnénk, akkor rövidítsük az időt, de mindig a fél-fél perces sütéssel kezdjünk.

Ha a húst grillen készítjük a folyamat nem különbözik lényegesen, de a sütési idők igen. Folyamatosan figyeljük a húsokat, hogy ne száradjanak ki és ne süljenek túl.

A polentaszeleteket kevés olajon süssük meg, oldalanként kb. 2-3 perc alatt. Ez finom kérget von a polentára, amitől ropogóssá válik. Így tegyük a tányér közepére. Fektessünk rá egy szelet húst, és locsoljuk rá a hagymás vinaigrette-et. Kanalazzunk a hús köré is a mártásból, majd hintsünk rá valamilyen zöldfűszert a hatás kedvéért. A legjobb ha friss fűszert használunk.

Én sült spárgás fetasajtos zöldsalátával tálaltam, de bármilyen könnyű salátaféle illik hozzá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s