Tésztával töltött padlizsán/cukkini

Bár a mai ételünk nem lesz az a kifinomult fajta, viszont annál gyorsabban kész van, ami kétségkívül áldás a nyári melegben. Ráadásul nincs benne hús, így nem terheli meg a gyomrunkat sem. Ideális lehet akár egy könnyű baráti vacsorára is, amikor a hosszas főzés helyett inkább mással ütnénk el az időt.

Az ételt ugyanilyen jól el lehet készíteni cukkiniből is. Olyannyira, hogy én most a kettőt együtt használtam.

Tésztával töltött padlizsán/cukkini

1 nagyobb padlizsán*
1 nagyobb cukkini*
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 nagyobb paradicsom felkockázva
1 sűrített paradicsom (vagy még két paradicsom felkockázva)
3 gerezd fokhagyma áttörve
5-6 friss bazsalikomlevél
fél tk oregano
fél tk majoranna
1ek fehér rum (vagy vodka, esetleg fehérbor)
só, bors, olívaolaj
kb. 200g száraztészta (fussili, kisebb penne, vagy más apróbb fajta)
100g keményebb sajt (parmezán, de ha nincs, itt más is jó)
* vagy két padlizsán, vagy két cukkini, vagy 1-1 mindkettőből

Vágjuk félbe a padlizsánt/cukkinit és egy élesebb peremű kiskanállal vájjuk ki a belsejét úgy, hogy kb. 1cm hús maradjon rajta a héján. Kenjünk ki olajjal egy tűzálló tálat és fektessük bele a fél padlizsánokat/cukkiniket. Kenjük át olajjal, majd a sütőben süssük meg őket. Ez kb. 20-30 perc 175 fokon. A sütés végén öt percre grillezzük meg, hogy kéreg süljön rájuk.

Közben kockázzuk fel a kivájt darabokat, és forgassuk össze három teáskanál sóval. Hagyjuk állni negyed órán át. Kevés olajon futtassuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a padlizsán- és/vagy cukkinikockákat. Süssük, amíg kissé össze nem esik. Adjuk hozzá a paradicsomot és addig süssük az egészet kevergetve, amíg a paradicsom szét nem esik. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a fokhagymát, öntsük fel fehér rummal (vodkával, fehérborral, ha az van otthon), tegyük hozzá a zöldfűszereket és a bazsalikomleveleket, majd főzzük az egészet úgy 10 percig alacsonyabb lángon, amíg az egész szép mártássá nem sül össze. Ha nagyon elforrni a nedvesség belőle, pótoljuk vízzel vagy borral.

Közben süssük ki a tésztát a csomagolásán található instrukciók szerint. Szűrjük le, majd keverjük a mártáshoz.

A sütőből kivett padlizsánokba, cukkinikbe kanalazzuk bele a mártást, felpúpozva, amíg lehet. Tekerjünk rá egy kevés frissen őrölt borsot, és reszeljünk rá jó sok sajtot. A sütőben grillezzük az egészet úgy öt-tíz percen át (ha lehet szabályozni, akkor vegyük kicsit vissza a grill-fűzőszál erősségét).

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s