Mini hamburger gombócok

Legalábbis valami olyasféle 🙂 Nehéz ennek az ételnek rendes nevet adni. Valójában arról lesz szó, hogy sütünk pici hamburger féleségeket, teszünk mellé sajtot, szalonnát, fűszereket, majd becsomagoljuk őket egy kisebb pizzatésztába, és az így készült gombócokat megsütjük. Vendégvárónak éppúgy jó lehet, mint vacsorának vagy ebédnek, főleg, ha adunk hozzá valami mártogatóst.

20180107-_MG_2264

Mini hamburger gombócok

600g darált marhahús (lehet jobb minőségű sertés is)
3tk só
1-2tk bors
fél fej hagyma nagyon apróra vágva
4 gerezd fokhagyma áttörve
1tk. füstölt fűszerpaprika
1tk mexikói fűszerkeverék (elhagyható, vagy mással helyettesíthető)

fele annyi szelet sajt, amennyi gombócot kihozunk
fele annyi szelet bacon, amennyi gombócot készítünk
fél fej kisebb hagyma vékonyan felszeletelve
oregánó

500g liszt (lehet felesben rozs vagy graham liszt is, bár akkor kicsit több vizet használjunk)
15g só
15g cukor
fél csomag száraz élesztő (vagy kb.5g friss, ha éppen van kéznél)
3dl víz

1 tojás felverve
1-2tk szezámmag

Először a tésztát készítsük elő. A langyos vizet keverjük össze az élesztővel és a cukorral. A lisztet szórjuk a sóval egy tálba, majd fúrjunk egy mélyedést a közepébe, és öntsük bele a víz felét. Keverjük el a liszttel, amíg az teljesen fel nem szívja a vizet, majd adjuk hozzá a maradék vizet. Dagasszuk jó tíz percen át a tésztát (szükség esetén kis lisztet hozzáadva), amíg ruganyos labdát nem kapunk. Vágjuk be a labdát, majd egy tálban tegyük huzatmentes meleg helyre. Kb. egy órán át kelesszük.

Közben a darálthúst dolgozzuk össze a sóval, borssal, hagymával és pirospaprikával. Ízlés szerint adhatunk hozzá valamilyen fűszert még (én mexikói keveréket használtam, de ez nem kötelező). Amikor jól eldolgoztuk, formáljunk belőle kis labdacsokat (kb. egy púpozott teáskanálnyi húsból), majd ezeket lapítsuk kissé le. Forrósítsunk olajat, és süssük ki a húspogácsákat amíg szép pirult színük nem lesz.

20180107-_MG_2262 20180107-_MG_2263

Olajozzunk ki egy (vagy több) tepsit, amelyben sütni fogjuk a gombócokat. A tésztát vágjuk kb. 25-30 darabra úgy, hogy mindegyik darab kb. 3cm átmérőjű golyó legyen. Az egyes tésztadarabokat nyújtsuk ki egész vékonyra (kb. 2-3 mm) és kb. 10-12cm átmérőre. A közepére tegyünk egy negyed szelet sajtot, erre a fél baconbe csomagolt húspogácsát, majd egy vékony hagymakarikát és végül egy újabb negyed szelet sajtot. Szórjuk meg oregánóval. A tésztát hajtsuk a töltelékre és zárjuk le a gombócokat (akár meg is csavarhatjuk a tésztát). Tegyük a gombócokat szorosan a tepsibe, majd amikor az egésszel kész vagyunk kenjük meg őket egy felvert tojással. Szórjunk a tetejére szezámmagot.

20180107-_MG_2266

A 180 fokra előmelegített sütőben süssük a gombócokat 30 percig. Forrón tálaljuk és adjunk hozzá valamilyen mártogatóst. (Nyilván a legjobb, ha ezt is magunk csináljuk, de bármilyen dip megteszi.)

20180107-_MG_2272

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s