Taquito

Szó szerint kis taco (takócska 😀 ), amelyet mi most kukoricás-darált húsos töltelékkel fogunk elkészíteni. A taquitokat elvileg mélysütni szokták (kb. mint a tavaszi tekercset), de én most inkább sütőben fogok elkészíteni, ami egyszerűbb és kevésbé olajos. Mivel előre el lehet készíteni, ezért egy dip-el tálalva kitűnő partifogás lehet belőle.

 

Taquito

kb. 500g darálthús (finomra darálva, én sertés-marha keverékét használtam)
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma áttörve
1 zöldpaprika kis darabokra aprítva
1 kisebb chili kimagozva, egészen kis darabra vágva
só, bors, őrölt kömény, őrölt fűszerpaprika, mexikói vagy fajita fűszerkeverék
2 nagyobb fej paradicsom feldarabolva + 2-3ek paradicsompüré
kb. 200g morzsolt kukorica
1-1tk morzsolt bazsalikom és majoranna
15dkg sajt lereszelve (ha egy kis füstölt sajtot is teszünk bele, úgy még finomabb lesz)
1ek borecet
2dl víz
8 kukorica tortilla (minél kukoricásabb, annál jobb)
1 tojás felverve
1ek szezámmag

Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, a chilit és a fokhagymát (1-2perc), majd beledobjuk a darálthúst. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, paprikával és tehetünk bele egy kis mexikói fűszerkeveréket (ez el is hagyható). Ha már megpirult a hús, hozzáadjuk a paprikát és kb. 3-4percig együtt sütjük. Ezt követően mehet bele a paradicsom, a kukorica és a zöldfűszerek. Kb. 5 percig sütjük, amíg a paradicsom megereszkedik és könnyedén szétnyomható. Ekkor felöntjük vízzel, beletesszük a borecetet és a paradicsompürét. Alacsonyabb lángon addig főzzük, amíg a víz elpárolog (ez kb. 15-20 perc).Ha elkészült hűvesebb helyre rakjuk és kb. szobahőmérsékletűre hűtjük.

A húst egy tálba tesszük, belereszeljük a sajtot, majd jól összekeverjük. Olajjal megkenünk egy akkora tűzálló tálat vagy tepsit, amelybe keresztben elférnének a tortilláink.

A tortillát a munkalapra fektetjük és a hozzánk közel eső szélétől kb.3cm-re egy 3-4cm-es csíkban felhalmozunk kb. 2-3evőkanálnyi tölteléket. A tortilla tőlünk távol eső felét megkenjük a felvert tojással. Felhajtjuk a szabadon hagyott részt és feltekerjük a tortillát úgy, hogy a tekercs a tojással megkent résszel záródjon le. A tekercset ezután betesszük a tepsibe a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük a többit is, és szorosan egymás mellé soroljuk őket. Amikor az összesen megtöltöttük, megkenjük az egészet a maradék tojással és megszórjuk a tekercseket szezámmaggal.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (a képen láthatóakat kicsit tovább sütöttem és túlzottan meg is pirultak). Melegen tálaljuk. Tálaláskor mexikói salsát, guacamole-t, esetleg egyéb dip-eket kínálhatunk hozzá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.