Koreai sült sügér

Esetleg más hal is használható hozzá a branzino (tengeri sügér) helyett, feltéve, ha tengeri fajta és kellően izmos. A következő receptben a halat koreai módra, kim chi-vel fogjuk elkészíteni, amely jobbára beszerezhető a megfelelő helyeken, de azok kedvéért, akiknek ez nem áll otthon a szekrényben, leírok egy fúziós formát is ebből a receptből, amely jelentősen megkönnyíti majd az elkészítését, de hasonlóan jóízű marad tőle az étel. A végeredmény egy kellemes, édeskésen csípős halétel lesz, amelyet gyorsan összedobhatunk egy jó baráti vacsorára, vagy csak úgy, a saját kedvünkért.

A Kim chi egy koreai kiegészítő, amely alapvetően tartósított káposztából, retekből, fokhagymával, chiliből, újhagymából és a legkülönfélébb ízesítőkből áll. Több száz féle-fajta létezik belőle, ezért nehéz róla konkrétumot mondani azon kívül, hogy alapvetően dominál benne a csípős-savanyú-sós ízvilág.

Koreai sült sügér

4 szelet branzino filé
20dkg kim-chi
3tk tengeri só
1tk őrölt bors

0.5dl világos szójaszósz
1ek méz
1ek szaké (rizsbor)
1tk szezámolaj
1tk chilipaprika pehely (lehet több vagy kevesebb ízlés szerint)

A halakat bőrös oldalukkal lefelé egy kiolajozott tepsibe fektetjük. Sózzuk, borsozzuk, majd ráhalmozzuk a kim-chit. Tegyük be 230 fokra felmelegített sütőbe, és süssük úgy 20 percig.

Közben készítsük el a szószhoz valókat. Melegítsük fel a szójaszószt a szakéval és a mézzel, majd adjuk hozzá a szezámolajat és a paprikapelyhet.

Tálaláskor kínáljuk a szószt a halhoz. Rizs vagy pirított zöldségek illenek hozzá.

Koreai sült sügér közép európai módra

Az alapanyagok megegyeznek az korábbiakkal, de a hal helyett használhatunk más tengeri halfilét (lehetőleg a sűrűbb húsú fajták egyikéből) és a kimchit helyettesítsük az alábbival:

20dkg savanyú káposzta
1tk szójaszósz
2 gerezd áttört fokhagyma
1-2tk chiliszósz
1ek aprított újhagyma
2ek nagyon apróra vágott vöröshagyma

Oké, nem lesz ugyanaz, mint a kimchi (valójában eléggé eltér tőle), de garantálom, hogy ízleni fog. A fenti összetevőket egy kisebb edényben forgassuk össze, és ezt rakjuk rá a halra. Sütési idő, tálalás a korábbiakkal egyezik.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .