Kukoricás rákleves

rakleves

Az alábbi levesrecept egyike a kedvenceimnek. Nagyon egyszerű, gyorsan kész és szerintem nagyon ízletes. Igazából sok minden nem is kell hozzá egy marék rákon, kukoricán és néhány kiegészítő zöldségen kívül.

A ráklevesnek ez a formája egyébként eddig minden szakácskönyvben visszaköszönt. És persze mindegyikben másképp – pontosan, mint ahogy az enyém is eltér némileg azoktól.

Kukoricás rákleves

1 marék koktélrák
1 fej hagyma
1 konzerv morzsolt kukorica vagy 150-200g friss morzsolt kukorica
1 marék zöldborsó
1/2 zöldpaprika
4 gerezd fokhagyma áttörve
1 diónyi gyömbér reszelve
kb. 1 liter csirkehúsleves (lehet kockából is)
kb. 1ek szójaszósz (ízlés szerint)
1 tojás fehérje (elhagyható)

Egy kevés olajon egy edényben kicsit megpirítjuk a hagymát, fokhagymát és a végén hozzáadjuk a koktérrákot. Utóbbi elő szokott lenni főzve, tehát annyira nem kell megsütnünk, mert akkor nagyon összeesik. Éppen csak egy picit… Ha ez megvan, hozzáadjuk a kukorica felét és az apróra vágott paprikát, illetve a zöldborsót. Rövid pirítás, majd felöntjük az egészet a levessel. Forraljuk fel, miközben pürésítsük a kukoricát és a gyömbért. Ezt adjuk hozzá a leveshez, amelytől kicsit besűrűsödik (nem vészesen). Ízesítsük szójaszósszal (csak ésszel, nem kell sötétbarnának lennie; éppen csak, hogy kapjon egy kis ízt); vagy használhatunk egy kis osztrigamártást is (ízlés szerint). Ha szeretnénk, hogy sűrűbb legyen a leves, egy kis felvert tojásfehérjét keverjünk a leveshez gyors kevergetés mellett.

A receptek eltérnek abban, hogy ki mivel sűríti be (ha egyáltalán) a levest. A pürésített kukorica helyett használhatunk kukoricakeményítőt (ezt egyébként is hozzáadhatjuk, ha sűrűbb/kocsonyásabb levest akarunk). A zöldborsó szintén opció, ez saját ötlet. (hiába, én szeretem a borsót), akárcsak az osztrigamártás és a gyömbér. A fehérjétől nagyon be szokott sűrűsödni és ráadásul elveszti az “ártatlanságát”,de úgy kétségkívül laktatóbb: ha olyan főétel mellé esszük, amely nem túl tartalmas, ez a lépés célszerű lehet, mert egyébként ez a leves elég könnyű kis laza darab.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .