Miso leves wakame-val és tofuval

Következzék ezúttal egy teljességgel idegen ízvilágú, különleges leves a Japánból. Előre figyelmeztetek mindenkit,hogy ez tipikusan egyike azoknak a megosztó ételeknek, amely vagy nagyon ízleni fog valakinek, vagy teljességgel nem. Unott vállvonásra mindenesetre ne számítsunk senkitől.

A leves ízvilága négy fő sarokkövön nyugszik. Az egyik, egyben a legdominánsabb, a jól ismert miso. Ez az erjesztett japán szójabab püré sós-érett ízvilággal rendelkezik, és alapvetően megadja a leves alapízét. Bizarr, sötét színe és állaga ne riasszon meg senkit: a két alapvető japán levesfajta közül az egyiknek, a misoleveseknek az alapjáról van szó, azaz igen elterjedten alkalmazzák. A másik fő elem a dashi, a bonitopehellyel készülő hal-alaplé. A mi esetünkben ez most dashi por lesz, de ha sikerül beszerezni az alapokat, akkor könnyedén készíthetünk magunk is dashi-t, a korábban már leírt ismertető alapján. A harmadik elem a wakame. A wakame egy tengeri algaféle, amely a japán kaják egyik fő alkotója. Nagyon egészséges, bizonyítottan zsírégető hatású, tele van omega-3-mal, és egy sor olyan nyomelemmel, amely miatt bízvást tehetjük az asztalra. Szárított formában árulják, amelyet vízbe áztatva vastag zöld levelek keletkeznek. Tipikusan kb. 5g-ot teszünk egy levesbe, ami egy-két evőkanál; de ezt is soknak fogjuk találni. A negyedik elem a jól is mert tofu; ehhez nem kell ismertető.

Miso leves wakame-val és tofuval

5g wakame
1liter víz
1 dashi por 1 liter vízhez (a különböző stock-oknál ez a mennyiség változhat)
100g tofu (apró kockákva vágva)
kb. 2 evőkanál sötét miso paszta
2 szál újhagyma zöldje karikára vágva
2-3 shiitake gomba kalapja négybe (vagy nyolcba) vágva

A wakame-t áztassuk be vízbe kb. 10-15 percre, hogy a fekete összepöndörödött levélkékből szép zöld vizes levelek legyenek. Hasonlóan áztassuk be a shiitake gombát (ha friss, akkor ezt elhagyhatjuk). Ha a gomba megduzzadt, vágjuk fel darabokra.

A vízzel és a dashi porral készítsünk laza dashi levest. (ez normálisan niban dashi, azaz második dashi leves) Egyszer forraljuk fel, majd vegyük vissza alatta a lángot, és adjuk hozzá a gombát és a tofut. Pár perc után vegyünk ki belőle pár evőkanálnyi dashi-levet és keverjük bele a miso pasztát. A misot keverjük szép simára, majd adjuk a leveshez. Ne forraljuk fel többet a levest, mert az megbontaná a miso enzimjeit, ami nem cél. 🙂 Keverjük jól el a misot a levesben, majd a végén adjuk hozzá a karikára vágott újhagyma zöldjét és már tálalhatjuk is.

Egy hozzászólás Új írása

  1. araniel szerint:

    Szeretem a miso levest, én is szívesen csinálok. Ez tényleg egy tipikus vízválasztó étel a nem japán emberek számára.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .