Csirkemell tejszínes-gombás kaprimártással

A minap a xxxx hipermarketben szembe jött velem egy doboz nagyon szép friss gomba, így nem bírtam otthagyni. (Ez a dolog elég gyakran előfordul velem; biztosan annak a következménye, hogy annyi minősíthetetlen zöldséget árulnak az ilyen helyeken. Aztán ha valami normálisat lát az ember, akkor rögtön vesz is belőle.) Másnap természetesen megindult a tanakodást, hogy mit is kezdjek vele: eredetileg burgundi marhahúshoz akartam felhasználni, ami szép is lett volna, de mint kiderült, a végtelen készletek a mélyhűtőben néha nem elég végtelenek, és pont a marha fogyott el. Az eredeti terv ugrott, így jöhetett az ötletelés. Tésztához nem volt kedvem, sem ahhoz, hogy csak úgy feláldozzam a gombát valami egyszerű kajába. És persze a sok lapozgatás, keresgélés közben az ember talál egy csomó olyan ételt, amelyet prímán meg tudna főzni, kedve is lenne rá, csak éppen gomba nincs benne. 🙂 Hosszas keresgélés után végül megállapodtam egy kaprimártásos receptnél, amelyben ugyan nyoma sem volt sem csirkének, sem gombának, de aztán egy kis ötletelés és áttervezés után lett. És íme.

Csirkemell tejszínes-gombás kaprimártással

600g csirkemell ujjnyi szeletekre vágva
2 nagyobb evőkanál kapribogyó
1dl főzőtejszín
1dl fehérbor (ezúttal egri királyleányka, de mindenképpen száraz és fehér)
200g friss kisebb kalapú csiperkegomba (alaposan lemosva, kicsit ledörzsölve, nem odaillő részek kidobva)
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma áttörve
3 újhagyma karikára vágva
só, bors, kevés liszt (elhagyható), pici őrölt rómia kömény

Először vágjuk fel a húst szeletekre, és picit klopfoljuk meg. Általában ez a lépés elmarad nálam csirkénél, de ezúttal lapítsuk el őket – de azért ne zúzzuk halálra. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt római köménnyel dörzsöljük be, majd forró olajon süssük meg mindkét oldalát, amíg szép pirosak nem lesznek.Vegyük ki a húst, és tegyük félre.

A visszamaradt olajon üvegesítsük meg a hagymát, az újhagymát, majd dobjuk mellé a megtisztított, de egyben levő gombát. (A nagyobb fejeket esetleg vágjuk hosszában kettőbe vagy négybe, de maradjon meg a gombaszerűségük 🙂 ) Pár perc alatt pirítsuk meg a gombát (nem baj, ha a kalapok itt-ott pirosasak lesznek), majd adjuk hozzá az áttört fokhagymát és az kapribogyót. Rövid sütés után hintsük meg egy kevés liszttel (ez a rész azoknak, akik hígabb mártást is el tudnak képzelni elhagyható) öntsük fel a borral, kicsit rotyogtassuk, majd jöhet bele a tejszín. Átkeverjük alaposan, visszatesszük a húst, újra átkeverjük, és fedő alatt forraljuk addig, amíg picit besűrűsödik. Ha a mártás elérte a kívánt sűrűséget, készen vagyunk.

Köretként rizs, vagy krumpli jó hozzá. Én ezúttal egészben sült krumplit adtam hozzá, amely úgy készül, hogy folyó víz alatt jó alaposan átdörzsölöm a krumplikat (keressünk közepes vagy kisebb szemeket), majd két-háromszor megszurkálom, és 8-10 perc alatt mikróban megsütöm őket a héjukban.

Egyébként nem egy elvetélt ötlet ezt a mártást valamilyen friss zöldfűszerrel feldobni. Bazsalikom egyértelműen jó lehet hozzá, de tárkonyt, majorannát, vagy akár rozmaringot is el tudok benne képzelni. Az adott körülmények miatt ezek persze most kimaradtak 🙂 De a kapribogyó íze is elég önmagában.

Egy hozzászólás Új írása

  1. Berecz Laura szerint:

    Ez nagyon jól néz ki!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .