Kkanpunggi

Mostanában belefogtam a koreai konyha felfedezésébe, amely számos érdekes recept kipróbálását eredményezte, amelyekből a jobbakat itt is megosztom majd. A mai ételünk a kkanpunggi lesz, azaz a fokhagymás sült csirke, amelyhez hasonlót mind a kínai, mind a japán konyhában találunk (sőt, egész távol keleten akadnak hasonló fogások). Bár a koreai fogások között számos csípősebb is akad, ez egészen enyhén lesz csak fűszeres, sőt, akár el is hagyható a chilipaprika, ha valaki nem szereti. Az elkészítése nem jelenthez problémát senkinek; talán egyedül a keményítővel gyűlhet meg a bajunk, ha még nem szoktuk a vele való munkát.

Kkanpunggi

kb. 150-200g keményítő
kb. 1dl víz (változó, amennyit a tészta felvesz)
700g csirkemell (lehet filézett csirkecomb is)
1-2ek szójaszósz
só, bors

5-7 nagyobb fokhagymagerezd áttörve
1 diónyi gyömbér apróra vágva vagy lereszelve
1-2 fej vöröshagyma felkockázva
2-3 szál újhagyma (zöldjével együtt) felkarikázva (vagy egy fél póréhagyma zöldje, átmosva, felkarikázva)
2 piros paprika kimagozva, felkockázva
1 közepes csípős paprika kimagozva, felkockázva (pl. jalapeno, vagy cayenne, de el is hagyható)
2-3tk szezámmag

A mártáshoz:

1ek szójaszósz
2ek osztrigaszósz
2ek mirin (esetleg szaké, vagy végszükség esetén gyenge száraz fehérbor és 1tk cukor)
2ek rizsecet (borecet is jó)
2ek cukor
1tk keményítő
bors

Megjegyzés: A keményítős tésztaféleség elkészítéséhez többféleképpen nekiláthatunk. El lehet keverni a keményítőt nem túl sok vízzel (fokozatosan adagolva a vizet), ami nehézkes és időrabló. Talán jobb megoldás az az ötlet, amely úgy szól, hogy szórjuk a keményítőt egy szélesebb tálba, majd öntünk rá vizet, amely ellepi. Várjunk vele kb. negyed-fél órát, majd egyszerűen öntsük le a keményítőréteg tetejéről a vizet. Vakarjuk fel a tésztát, és dolgozzuk össze, ha kell még egy pici víz hozzáadásával. Akárhogy is láttunk neki az a lényeg, hogy közepesen sűrű keményítős tésztát kapjunk.

A húst vágjuk 2cm-es kockákra, majd pácoljuk be szójaszósz, bors és só keverékébe. Kb. negyed óra után vegyük ki, és melegítsük fel az olajat közepesen magas hőmérsékletre. (kb. 170 fokra; amikor már sistereg, ha beledobunk egy kis tésztát). Kb. tíz-húsz húsdarabot forgassuk a tésztába, majd süssük meg az olajban kb. 5-7 perc alatt. Szűrőkanállal vegyük ki, tegyük félre, és süssük meg adagokban a többi húst. Ha végeztünk velük, forrósítsuk fel az olajat egészen, majd süssük meg 1-2 perc alatt az összes húsdarabot. Újra szűrjük le, majd öntsük le az olajat addig, hogy csak kb. 2-3 evőkanálnyi maradjon.

Süssük a gyömbért és a fokhagymát kb. fél percig, majd adjuk hozzá a hagymákat. Kb. egy perc után dobjuk rá a paprikát, és süssük további egy percig. Közben keverjük össze a mártás alapanyagait. Öntsük a mártást a zöldségekre, keverjük jól el, és ha már kellően nyúlós szószos zöldségünk van, dobjuk bele a húsdarabokat. Forgassuk át lendületes mozdulatokkal. A végén szórjuk meg szezámmaggal és tálalhatjuk is.

Rizs, esetleg sült zöldségek illenek hozzá.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .