Mazsolás (és kakaós) kalács

Régóta készültem már fonott kalácsot sütni.

Az én reggelim általában bőséges; tejjel, kakaóval, és ha van otthon, akkor kaláccsal indítom a napot, amellyel elég jól veszem a reggeli álmosság leküzdését. Régebben bolti kalácsokat vettem, amelyek néha jók voltak, néha kevésbé, de itt-ott gyanús alkotórészekkel voltak tele (vagy legalábbis gyaníthatóan volt bennük elég sok állományjavító), és némelyik végtelenül gyorsan tönkrement, morzsálódott vagy éppen szétesett. Azonban amikor átvettem édesanyámtól a kenyérreceptjét, egyúttal beszereztem a kalácsának a leírását is.

Mivel ez átütő siker volt a család körében, az ő eredeti arányait én már nem is változtattam meg. Mindössze egy kis fahéjjal toldottam meg a hozzávalókat. A recept egy kisebb, kb. 400-500g-os kalácsot fog eredményezni, amely egyetlen hibája, hogy túl gyorsan el szokott fogyni 😀

Mazsolás kalács

333g BL55-ös liszt
50g cukor
50g vaj (vajízű margarin is jó)
1 tojás (fehérje és sárgája szétválasztva)
2dl 2.8-as tej (valószínűleg 1.5-ösből is jó)
7-8g friss élesztő
1 mokkáskanál só
50g mazsola (lehet kevesebb is)
1 mokkáskanál fahéj (elhagyható)
pici reszelt citromhéj (elhagyható)

A langyos tejben feloldjuk a cukrot, belekeverjük a tojássárgáját, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kicsit elkeverjük. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a fahéjat, a mazsolát és belereszelhetünk egy kevés citromhéjat is. Fúrjunk egy kis kutat a lisztbe, öntsük bele a tejet, és kezdjük el összedolgozni a tésztát. Egy-két perc múlva öntsük hozzá a felolvasztott vajat és dolgozzuk össze az egészet.

Az eredmény egy kicsit ragacsosabb tészta lesz, amelyet egy lefedhető tálban tegyünk be 35 fokos meleg helyre (pl. a sütőbe, ha van rajta ilyen alacsony hőfok) kelni. (Ha nincs kelesztőtálunk, egy sima edény is megteszi, amelyet takarjunk le egy konyharuhával.) Kb. 70-80 percig kelesszük.

Ha szépen megkelt a tésztánk, vegyük ki, rövid idő alatt (kb. 1 perc) gyúrjuk át. Vágjuk három egyenlő részre, és formáljunk ezekből kb. 2-3cm-es vastagságú kb. 30cm-es hurkákat. Az egyik végükön nyomkodjuk őket össze, majd kezdjük el megfonni őket. A fonásnál mindig a legkülső ág kerül eggyel beljebb, majd a másik oldalról kerül eggyel beljebb az ottani ág. Ily módon fonjuk össze a kalácsot, majd tegyük be abba az edénybe, amelyben sütni fogjuk. Úgy is jó, ha csak simán sütőlapra tesszük, de mivel a tészta elég lágy, én inkább egy szilikon sütőformát szoktam használni, ami roppant praktikusnak bizonyult. Tegyük be a kalácsot a 35 fokos sütőbe még kelni úgy fél órára. Ezt követően a tojásfehérjével kenjük meg a tetejét. (Ez a lépés elhagyható, de ettől kap egy pici fényes kérget.)

Ha szépen megkelt, állítsuk a sütőt 150 fokra (nem légkeveréssel), és 65 percen át süssük a kalácsot (a sütő indításától kezdve). Ha elkészültünk, vegyük ki, tegyük rácsra, majd kenjük meg vízzel.

Kakaós kalács

A receptet felhasználhatjuk további kalácsfélék sütésére is. A legegyszerűbben cirmos kakaós kalácsot szoktam belőle készíteni. Ehhez az első kelesztést követően, még a háromfelé szedést megelőzően nyújtsuk ki a tésztát munkalapon, hogy egy 20-30cm-es kört kapjunk belőle. Oldjunk fel egy fél kávéscsészényi meleg tejben egy pici cukrot és egy teáskanál kakaót (cukrozatlan, pl. holland kakaót). Ezzel a kicsit sűrűbb kakaós lével kenjük végig a kinyújtott tésztát. Ha kész, tekerjük fel a tésztát, és gyúrjuk át az egészet, amíg a kakaó el nem oszlik benne. Nem kell túlzásokba esni, akkor jó, ha kicsit csíkos lesz a tésztánk. Ezután a fenti módon szedjük szét három darabra, fonjuk meg és süssük a fentiek alapján. A tojássárgája helyett itt használhatunk egy cukros tejes megkenést is.

Úgy is csinálhatjuk a kakaós kalácsot, hogy a háromfelé szedett tésztagombócok közül csak kettőbe (vagy egybe) dolgozzuk bele a kakaót. Ilyenkor dolgozzuk el rendesen a kakaót benne. A fonásnál így a kakaós hurkák a simákkal lesznek összetekerve, ami nem cirmos, hanem foltos kalácsot eredményez.

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .