Pisztráng csilipaprikával

Ha kicsit hatásvadászabb címet akartam volna neki, akkor lehetne pisztráng jamaicai módra is, de inkább maradtam a szerényebb megnevezésnél. A halunkat ezúttal nem bonyolítjuk túl: megtöltjük a hasát egy finoman csípős paprikás-paradicsomos töltelékkel, megsütjük hamarjában, és kínálunk hozzá egy kis paprikakrémet, hogy kicsit érdekesebb legyen. Minden csak szépen egyszerűen, erősebb fűszerezés nélkül, hogy ne nyomjuk el túlzottan a pisztráng egyedi ízét.

Pisztráng csilipaprikával

4 pisztráng megtisztítva (tehát belsőségei nélkül, de egészben)
1 fej vöröshagyma felaprítva
1 kápia paprika apróra vágva
1-2 nagyobb fej paradicsom kis kockákra vágva
1 csilipaprika (én habanerót használtam hozzá), kimagozva
6-8 fokhagymagerezd áttörve
1 maréknyi friss bazsalikom felaprítva
1 maréknyi friss citromfű felaprítva
kis ág kakukkfű lemorzsolva
só, bors

A paprikakrémhez

1 kisebb csilipaprika kimagozva (ez nem kell túl erős legyen, de ízlés szerint akár édes paprikából is csinálhatjuk)
1 kisebb hagyma nagyon apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma
2 kápia (vagy más vörös húsú) paprika kimagozva, felaprítva
2 paradicsom feldarabolva (vagy natúr paradicsomszósz, ha esetleg van kéznél)
pár levél bazsalikom
1ek citromlé

A halakat kereszt alakban beirdaljuk mindkét oldalán, majd besózzuk, borsozzuk a hasüreg belsejét. A tölteknek valókat felvágjuk, összekeverjük, és egy kiskanállal betöltjük a halba. Néhány hústűvel (fogpiszkálóval, bambusznyárssal, ami kézre esik) lezárjuk a hasát. Bedörzsöljük sóval, borssal a halak oldalát, majd egy rácsos tepsibe fektetjük őket. (esetleg megkenhetjük a hal bőrét egy kis olajjal, hogy ne száradjon ki) A sütőben 175 fokon légkeveréssel kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a paprikakrémet. Megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a paprikákat kicsit megsütjük őket. Hozzáadjuk a paradicsomot, beletörjük a fokhagymát, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg össze nem esik. Szétnyomkodjuk a paradicsomot, majd amikor már elforrt belőle a nedvesség, levesszük a tűzről, és egy botmixerrel (esetleg turmixgépben) simára turmixoljuk.

Ha a hal elkészült azon melegében a tányérokra rakjuk és paprikakrémet, salátát, esetleg friss kenyeret kínálunk hozzá.

A pisztrángot megsüthetjük faszénparázson is; így finom füstös ízzel gazdagodik.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .