Samosa

Mivel a családom körében elég nagy sikert aratott, ezért most megosztom veletek is a samosa (szamousza) receptjét.

Ez az indiai töltött-sült tésztabatyu számos változatban létezik, sőt, egész a Közel-Kelettől Közép- ill. Dél-Ázsiáig, nyugaton Kelet-Afrikáig léteznek ehhez nagyon hasonló előéletek. Az eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, és egy ilyen idős ételhez méltóan számos alakban fellelhető függően attól, hogy melyik terület konyhájában találkozunk vele. Általában valamilyen chutney (csatni) vagy valamilyen egyéb mártogatós kíséri őket. A töltelék lehet vegetáriánus (klasszikusan krumpli, borsó, hagyma) vagy húsos.

A neve hindi eredetű és egyébként háromszögletű péksüteményt jelent. Arab területen sambusak vagy sambusaj néven, afrikában samoosa-ként, egyes indiai régiókban singaraként ismerik.

Samosa

A tésztához:

500g BL55-ös liszt
250ml langyos víz
2tk só
4ek vaj megolvasztva

Húsos töltelék (kb. a fenti mennyiségű tésztához)

200g darálthús
1kisebb fej hagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma áttörve
kb. 1cm gyömbér lereszelve
1 közepes édesburgonya (sima krumpli is jó) közepesen puhára megfőzve, meghámozva, felkockázva
1tk só
fél tk bors
1tk currypor
fél tk cayenne bors
fél tk őrölt kömény

Zöldséges töltelék (kb. a fenti mennyiségű tésztához)

300g krumpli közepes puhára főzve, meghámozva, felkockázva
100g zöldborsó
1kisebb fej vöröshagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma áttörve
kb. 1cm gyömbér lereszelve
2 kisebb chilipaprika kimagozva, apróra vágva
1tk só
fél tk bors
1tk őrölt koriander
1tk őrölt rómia kömény
fél tk garam masala
1tk citromlé

Először a tésztát készítsük elő. Ehhez tegyük a lisztet a sóval elkeverve egy tálba, és fokozatosan keverjük hozzá a vizet, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk. Gyúrjuk át egy kicsit (pár perc), majd tegyük egy zárt edénybe (vagy takarjuk le egy konyharuhával) és pihentessük, amíg a töltelék elkészül.

A húsos töltelékhez először egy kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fűszereket, a gyömbért, a fokhagymát, és egy-két percig pirítsuk azokat is. Utána mehet bele a darált hús. Pirítsuk morzsára, majd a legvégén adjuk hozzá a kis kockákra vágott krumplit. Picit süssük őket együtt, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A zöldséges töltelék is elég hasonlóan készül. Megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért, majd egy perc múlva a borsót, a krumplit és a chilit. Pár percig süssük őket, amíg mindegyik megpuhul, majd löttyintsünk rá egy korty citromlevelet és készen is vagyunk. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A tésztát szedjük három részre, és mindegyiket nyújtsuk ki kb. 30cm-es körré. A tészta vastagsága se túl vékony, se túl vastag ne legyen (tipikusan 2-5 milliméter). Vágjunk ki belőle kb. 10 centis köröket – én ehhez egy fém tálkát használtam lefordítva, de egy nagyobb pohár is jó lehet. A körök közepére tegyünk egy kanálnyi tölteléket, majd hajtsuk rá az egyik felét a másikra, hogy félkör alakú csomagokat kapjunk. A félkör íves részét villával kívülről nyomkodjuk le (ha nem akar összetapadni, akkor nedvesítsük meg a tészták érintkező részeit), ezzel lezárva a batyut. Hasonlóan töltsük meg a tésztát a töltelékkel.

Forrósítsunk fel annyi olajat, hogy kényelmesen ellepje majd a bennük sülő samosákat. Az olaj kb. 180 fokos legyen, azaz se túl forró, se túl hideg – előbbi esetben túl gyorsan megégnek, utóbbinál pedig megszívják magukat olajjal. (Ez a lépés sajnos elég trükkös tud lenni, és igényel némi kísérletezést. Egy jó húshőmérő itt jól jöhet. ) Süssük meg a samosákat a forró olajban. Egyszerre csak néhányat tegyünk bele, és ha pirulni kezdenek, akkor fordítsuk át őket. Általában egy-két perc elég nekik oldalanként, de legyünk résen, mert elég könnyen megégnek.

Ha megsültek, vegyük ki őket szűrőkanállal, csepegtessük le az olajat.

Tálalásnál adjunk hozzá valamilyen chutney-t. Elég laktató, tehát ha többet is ennénk belőle, akkor helyesebb, ha önálló ételként tekintünk rá.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .