Szedres-tejszínes torta

A hétvégén nagy szülinapi partyt tartottunk, mivel mind Briginek, mind a lányomnak február elejére esik a születésnapja. Ennek alkalmából Brigi egy újabb tortával lepett meg minket, amelyet most -a nevében is- közreadok 🙂 A torta teljesen lisztmentes; az alapján mogyoró és t ojás szolgáltatja. A feltétben jó sok habtejszín és szederszemek vannak – utóbbiak itt mélyhűtöttek voltak, de nyilván friss szederből ez a torta még finomabb lett volna.

Szedres-tejszínes torta

20dkg vaj
10dkg cukor
25dkg finomra darált mogyoró
6 tojás
12dkg kakaópor (nem instant kakaó, hanem rendes sütősre való sötét kakaópor)
1 teáskanál sütőpor
60dkg tejszín
2 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló
20dkg tiszított, kisebb darabokra vágott szeder

Vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát, és közben melegítsük elő a sütőnket 160 fokra (légkeveréssel, 175 fokra anélkül). A vajat keverjüki ki a cukorral habosra, majd tegyük bele a tojásokat, és jól dolgozzuk össze. Beleforgatjuk a kakaóport, a mogyorót és a sütőport, és összedolgozzuk a tésztát, majd beöntjük a tortaformába. Eligazítgatjuk, majd mehet be a sütőbe jó 40 percre. Ha kész, kivesszük, leszedjük az abroncsot, és hagyjuk kihűlni.

Felverjük a tejszínt  a porcukorral és a habfixálókkal, amíg kemény habot nem kapunk. Beletesszük a lecsöpögtetett szedret (óvatosan, hogy ne nyomódjon nagyon szét), és összekeverjük. Egy lapos kanállal szépen az előzőleg megsütött tortalapra kanalazzuk a krémet, és szépen elosztjuk rajta.Betesszük a hűtőbe három-négy órára, míg a krém meg nem keményedik.

Ha van (nekünk most nem volt), akkor szeder- vagy eperszósszal (pl. szederlé porcukorral besűrítve és lehűtve) húzhatunk csíkokat a torta felületére díszítésként, de ez a lépés teljesen egyhagyható.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .