Csirkemáj wokban

Fiam  eddigi bejegyzéseiből gondolom egyértelműen kitűnik, hogy erős vonzódást érez az ázsiai konyha ízei iránt. Nem vagyok biztos benne, hogy ezen az úton nem-e a családtól kapott, wokban készült első ún. kínai kaják indították-e el. Konyhánkba kb. 15-18 évvel ezelőtt került be főzőedényként a wok. Abban az időben ez még kuriózumnak számított. Persze ez már eltér az eredeti kínai edénytől, hiszen az európai gáz- és villanytűzhelyek kialakítása miatt az alja nem félgömb alakú, hanem egyenes. Plusz kényelmi szempont, hogy van rajta teflon bevonat is. Ez persze némileg az ízeket is módosítja.
Első kísérleteimhez akkor még receptet is nehéz volt találni, nemhogy eredeti, friss ázsiai fűszerket. Pesten csak a nagycsarnok kínai árusainál sikerült a dolog. Például a friss gyömbér. Azóta már majdnem minden bevásárlóközpontban beszerezhetők az összetevők.
Legyen itt az az első recept, amit ebben az edényben készítettem és mindenkinek ízlet. Ebben is megváltoztattam az eredeti receptben szereplő összetevőket. Volt, amit kihagytam ( pl. spenót ), volt amit beemeltem ( zöldborsó, sárgarépa). Így már európai gyomornak is megfelelővé vált, de megtartott valamennyit az ázsiai ízekből is.

Hozzávalók

80 dkg csirkemáj
20 dkg bambuszrügy
15 dkg gomba
15 dkg friss, v. mirelit zöldborsó
2 szál sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
3 db nagyobb jégkockányi friss reszelt gyömbér

( A friss gyömbért nagyobb tételben szerezzük be, majd az egészet lereszeljük és levével együtt jégkocka tartóba tesszük, majd a mélyhűtőbe. Ha lefagyott, kiütjük a tartóból és ezeket a kockákat alufóliába csomagoljuk, majd visszatesszük a mélyhűtőbe. Így mindig friss anyaghoz jutunk)

világos és sötét szójaszósz
olaj, só, csilipaprika ( aki csípősen szereti ), 2 evőkanál buronya-keményítő

Elkészítés
A csirkemájakat megmossuk, leszárítjuk, majd 2-3 részre vágjuk. Leöntjük szójaszósszal, elkeverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
A wokban öntünk némi olajat, felforrósítjuk. Ezen a csirkemájakat átforgatjuk és félig megsütjük. Kivesszük az edényből, félretesszük. Beletesszük a gyömbért, a zöldborsót, a csíkokra vágott sárgarépát és az összetört fokhagymát. Megsózzuk, beletesszük a csípős paprikát. Meglocsoljuk szójaszósszal . Betesszük az edénybe a wok rácsot. Erre ráhalmozzuk a félig elősütött csirkemájat.
Letakarjuk a wok fedővel. Időnként átkeverjük. Mikor már majdnem kész, beletesszük a felszeletelt gombát. Én nem használok szárított kinait.  Mire az összetevők ropogósra sültek, addig a rácson párlódó csirkemáj is teljesen megpuhul.
Ekkor a májakat visszatesszük az edénybe, a rácsot kivesszük. Feloldjuk kb. egy deci vízben a keményítőt, beleöntjük. Az egészet összekeverjük és a forró wokban pár percig pároljuk.

Természetesen ” kínai módon” elkészített rizzsel tálaljuk.

3 hozzászólás Új írása

  1. Bizony, ez egy nagyon finom kaja 🙂 Régebben nem szerettem a májat, de igazából ma is ez az egyetlen formája, ahogy tényleg szeretem.
    Megjegyzés: én a gyömbért kockákra vágom (mert lusta vagyok lereszelni), és kis diónyi méretben, alufóliába csomagolva rakom be a mélyhűtőbe.

    1. Károly Brandhuber szerint:

      Hát Anya szerint tényleg a lustaság számlájára írható, ahogy Te teszed el a gyömbért. Ugyanis mikor kiveszed a mélyhűtőből jegesen, akkor hogyan fogod lereszelni? Mert azt kell, hogy az ízek jobban kijöjjenek. Vagy nem? (Az én véleményem, hogy talán nem!, mert azért főzés közben úgyis teljesen szétfő.

  2. Pontosan! Nem szoktam lereszelni, mivel a gyömbért három féle formában használom fel:
    1. levesben. Ez a legegyszerűbb;gyak. tökmindegy, hogy milyen módon van benne, mert ezeket a leveseket úgyis szűröm és/vagy turmixolom. A gyömbér folyékony ízanyaga simán beoldódik a levesbe
    2. mozsárban. Ez az igazán mindegy forma, mert a végeredmény valami pép
    3. lesütve. Ez pontosan megegyezik azzal a móddal, amikor fokhagymát pirít az ember. Az illóolajok, amelyek a gyömbér ízvilágát adják itt kisülnek a szétpirult gyömbérből – akárcsak a fokhagymából.

    Pont ezért feladtam a nehézkes lereszelést. Arról nem is beszélve, hogy a reszelés során elég sok nedvességet veszítenék, amelyben ott vannak a jó kis illóolajok. Inkább felvágom (nem kevésbé nehéz, de a nagykéshez több az affinitásom mint a reszelőhöz), így jóval kevesebb lé folyik el belőle.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .