Csirke satay ajaddal

Következzen egy könnyű kis nyár végi thai étel, amelyet a földimogyoróra alapozó satay szósz és a friss zöldségekből összeütött ajad tesz majd teljessé.

Maga a satay (esetenként sate) egy Délkelet-Ázsiából származó grillétel, amelyben fűszeres húsdarabokat nyársra fűznek, majd a sütés után mártásba mártva esznek. A legkülönfélébb fajta húsok használhatók hozzá, ahogy a szósz is tájegységről-tájegységre változik. Indonéziában nemzeti ételnek számít, de Thaiföldtől Malajziáig igen közkedvelt fogás, amelyet pofonegyszerű elkészíteni.

Lássuk hát. Én most egy thai recept alapján készítem, de itt-ott a saját szám ízére igazítottam a fűszerezést. A szószhoz használnak mogyoróvajat is (főként az amerikai változatokban), én inkább frissen daráltam hozzá nagyon finomra a magokat. A vörös currypasztát is saját magam készítettem – ez sem ördöngösség. Ha valaki szeretné ezekhez a lépésekhez használhat kész termékeket. Az ételhez ajad, azaz thai uborkasaláta dukál, de kínálhatunk hozzá egy kis párolt rizst is.

Csirke satay

Hozzávalók:

a nyársakhoz

kb. 1kg csirkemell vagy filézett csirkecomb falatnyi kockákra vágva
kb. 15-20 rövidebb (kb. 20centis) bambusznyárs.
3tk só
1ek curry por (én általános curry port használtam, de más, pl. thai fűszerezésű is jó lehet)

a szószhoz

kb. 1 csészényi (50-80g) sótlan földimogyoró finomra darálva + 1ek méz (vagy 1 csésze mogyoróvaj)
1 csésze vörös curry paszta
kb. 1.5dl kókusztej (lehet több is)
olaj
1ek thai halszósz
2tk cukor

az ajadhoz

1 kígyóuborka
1 lilahagyma
1 vörös, nem erős fajta chilipaprika
2ek borecet
1ek cukor
1tk só

A vörös currypasztához

1 szárított vörös chilipaprika (erős fajta, de szabadítsuk meg a magjaitól és a magháztól)
1 fokhagyma
1 cseresznye méretű gyömbérgyökér meghámozva, felaprítva. Ha akad friss galangal, akkor azt.
1tk só
1tk bors
4-6 friss citromfű levél
1 kápia paprika (vagy kaliforniai)
1ek lime vagy citromlé
2 szál újhagyma felkarikázva
1tk koriander
1tk tárkony
1tk római kömény

A currypasztához valókat egy szűk pohárban botmixerrel vagy aprítógépben sima krémes állagúvá turmixoljuk.

Elkészítés:

A húst felvágjuk falatnyi darabokra, majd összekeverjük sóval, curry porral és 1-2ek olajjal. Félretesszük pácolódni, amíg a többi hozzávalót elkészítjük. Áztassuk be a bambusznyársakat vízbe.

A szószhoz először felmelegítjük az olajat, majd megfuttatjuk rajta pár percig a curry pasztát. (Ha nincs vörös curry pasztánk, akkor a megadott recept alapján először azt készítsük el.) Ezután öntsük fel a kókusztejjel, mehet bele a darált mogyoró (esetleg mogyoróvaj), egy kis thai halszósz és egy kevés cukor. Felmelegítjük (nem kell forralni), elkeverjük, majd félretesszük.

Egy kisebb edényben felmelegítjük az ecetet, majd elkeverjük benne a sót és cukrot. Ez lesz az ajad öntete. Felhasználás előtt hagyjuk kihűlni.

Az ajadhoz vágjuk fel először karikákra az uborkát, majd az uborkakarikákat vágjuk négy cikkre. Karikázzuk fel a lilahagymát, és szeleteljük csíkokra a magházától megszabadított paprikát. A zöldségeket keverjük össze, és tegyük félre.

Húzzuk fel a húsdarabokat a nyársakra. A nyársak elején és végén hagyjunk ki pár centit, hogy meg lehessen ezeket fogni. (Így kb. 4-6 húsdarab fog egy nyársra kerülni.) Ha végeztünk, kezdjük el megsütni a húst. Ha van kéznél faszenes grillsütőnk, akkor megsüthetjük a nyársakat azon (így finomabb lesz, ráadásul teljesen authentikus 🙂 ), de használhatunk grillserpenyőt is. Utóbbit kenjük ki egy kevés olajjal, forrósítsuk fel, majd szép fokozatosan süssük meg a nyársakat. Mivel csirkéről van szó, a sütési idő serpenyőben nem több 4-5 percnél; faszén-grillen valamivel több, bár ez a tűz hőfokától függ. A legfontosabb, hogy ne süssük agyon a húst. Félidőben forgassuk meg a nyársakat, hogy minden oldalról átsüljenek.

Tálalás előtt öntsük rá az ecetes öntetet az ajad alapját adó zöldségekre, és melegítsük fel a satay szószt.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .