Szalonnacsíkokba göngyölt sajtos-sonkás-spenótos vagdalt

Az elnevezés szokás szerint lehetne kicsit kevésbé terjengős, cserébe az étel annál jobb lesz. Csupa szaftos hozzávalóból egy harmonikus, de nem túlbonyolított étel fog készülni, amely egy adag zöldsalátával egészen jól megállja majd a helyét a hétvégi asztalon is. Az elkészítése kicsit trükkös, abban az értelemben, hogy a feltekerése során kicsit jobban oda kell majd figyelni, de ha már egyben van, semmi nem állhat már az útjába. 😀

Szalonnacsíkokba göngyölt sajtos-sonkás-spenótos vagdalt

kb. 1kg marha vagy vegyes sertés-marha darálthús
1 fej vöröshagyma egészen apróra vágva
4gerezd fokhagyma áttörve
2 tojás
kevés zsemlemorzsa
3tk só, 1-2tk bors, 1tk paprika, fél tk cayenne bors, 1tk majoranna
9-12 szelet sajt (füstölt trappista, edami, vagy más)
9-12 szelet sonka (vékony szeletek)
bébispenót (kb. két-három maréknyi; annyi, hogy belepje a kinyújtott húst. A maradékból lehet saláta)
kb. 200-300g szeletelt bacon

Egy tálba tegyük bele a darálthúst, szórjuk bele a felaprított hagymát, törjük bele a fokhagymát, és adjuk hozzá a tojásokat, a fűszereket és egy kevés zsemlemorzsát. (Utóbbiból nem kell sok, csak annyi, amennyi megköti a túlzott nedvességet.) Dolgozzuk össze, amíg homogén(ebb) masszát kapunk.

Húzzunk ki egy adag műanyagfóliát vagy zsírpapírt, és terítsük szét rajta téglalap alakban egyenletesen a darálthúst kb. 1cm vastagságban. Az enyém kb. folpack-szélességű volt, és majdnem kétszer olyan hosszú (tehát kb. 30x60cm-es): minél magasabb, annál nagyobb lesz az átmérője. Ha túl szélesre vagy túl vastagra csináljuk, nehezebben fogjuk tudni összetekerni.

A darálthús-téglalapra fektessünk sonkaszeleteket, majd sajtlapokat. Szórjuk rá az egészre a bébispenótot egyenletes rétegben.

A fóliát megfogva a felénk eső végétől kezdve kezdjük el óvatosan feltekerni a vagdaltat. Próbáljuk meg olyan szorosra, amennyire csak sikerül, majd igazgassuk el a széleit.

Ezután fektessünk le néhány csík alufóliát úgy, hogy átfedjék egymást, és fedjük le szalonnaszeletekkel. A szeletek át is fedhetnek. A szalonnamező szélessége annyi legyen, mint a göngyölt húsé, és a magassága kb. 3.5-4 szerese a hústekercs átmérőjének. Fektessük rá a szélére a húst, majd az alufólia segítségével tekerjük be a baconbe. A végén hajtsuk rá minden oldalról a fóliát, hogy lezárjuk a “csomagot”. Tegyük egy tepsibe, és mehet is a sütőbe kb. 45 percre 180 fokon.

Ezen a ponton a hús már jó eséllyel megsült. Bontsuk meg óvatosan a fóliát (az alján ott maradhat), és süssük át a tekercset immár a fólia nélkül kb. 220 fokos 20 perc alatt. Ezalatt a tekercsünk teteje szép színt kap és kicsit ropogósabb is lesz.

Tálalás előtt óvatosan szedjük ki a fóliából és vágjuk szeletekre. Ruccolasaláta vagy más zöldsaláta és sült krumpli illik hozzá.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .