Ír krumplis-szalonnás pite

A mai ételünkben némi szalonnát, hagymát és krumplit fogunk összeházasítani egy gyorsan összedobható pitében. A tésztájához ezúttal kész leveles tésztát fogok használni, mivel itt cél volt, hogy gyorsan elkészüljön. Sokkal laktatóbb, mint amire elsőre számítani lehetne, ezért mind önmagában, mind könnyű vacsoraként megállja majd a helyét. Elkészíthető hagyományosabb pite-tésztából is, amelyet szintén leírok majd a recept végén.

Ír krumplis-szalonnás pite

1 csomag kész leveles tészta (kb. 24x40cm-es) (alternatíva lentebb)
160g vöröshagyma (kb. 3 kisebb fej vagy 2 nagyobb) apróra vágva
160g füstölt húsos szalonna (én császárszalonnát használtam hozzá) közepesen vastag szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma áttörve
4-5 nagyobb krumpli (kb. 700g) meghámozva, nagyon vékonyra vágva
50g olvasztott vaj
maréknyi aprított friss bazsalikom (vagy más friss zöldfűszer)
maréknyi friss snidling apróra tépkedve
só, bors
kb. 2dl sűrűbb főzőtejszín vagy kb.200g tejföl (egy kisebb pohár) + 0,5dl tej keveréke

Először a tölteléket fogjuk elkészíteni, tekintve, hogy a tésztánk már kész. 🙂 A vajon süssük meg a felszeletelt szalonnát (kb. falatnyi darabokra kell vágni), majd adjuk hozzá hagymát és a fokhagymát és süssük őket együtt amíg a hagyma üvegesedni kezd. Ekkor adjuk hozzá a nagyon vékonyra szeletelt krumplit, a bazsalikomot, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Átforgatva-kevergetve süssük a krumplit kb. 3-4 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Vegyünk elő egy pite vagy laposabb tortaformát, kenjük meg egy kevés vajjal, majd béleljük ki a tésztával. A felesleges széleket vágjuk le. Töltsük bele a tölteléket, egyenletesen elosztva a krumplit. Öntsük rá a tejföl és tej keverékét vagy esetleg főzőtejszínt.

Tegyük a pitét a sütőbe és süssük kb. egy órán át. (Sütőtől függően lehet kicsit kevesebb vagy több az idő. Nézzük meg a szélén, hogy a tészta már megsült-e.) Vegyük ki, hintsük meg a feldarabolt snidlinggel és más tálalhatjuk is.

Alternatív tészta

Készíthetjük ezt az ételt a leveles tészta helyett rendes vajas tésztából is. Ez kicsit keményebb, morzsásabb, de ropogósabb is lesz.

35dkg liszt
15dkg vaj apró darabokra vágva
1ek citromlé
1 tojássárgája
1tk só
1ek víz

A lisztet és a vajat robotgéppel finom morzsára dolgozzuk. hozzáadjuk a citromlevet és a vízzel elkevert tojássárgáját, majd további fél-egy percig dolgozzuk, amíg simább masszát nem kapunk. Fóliába csavarjuk és a hűtőben tartjuk, amíg fel nem használjuk.

A felhasználás során kinyújtjuk a tésztát a szükséges méretre, kibéleljük vele a formát. Némi szárazbabbal (vagy egyéb súllyal) lesúlyozzuk a közepét, és így sütjük 210 fokos sütőben 15 percig. Ezután kivesszük a félkészre sült tortát, kidobjuk a súlyt és megtöltjük a fenti töltelékkel, majd a 210 fokos sütőben készre sütjük úgy 30-40 perc alatt.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .