Bagel

A bagel, ez a lyukas, fánkszerű, de kelesztett tésztából készült sült péksütemény eredetileg a lengyel zsidó konyhából származik. Az alaprecept szerint a kelesztést követően rövid idegen forrásban levő vízben főzik, majd utána meghempergetik egy kis szezámmagban, vagy mákban, és ezután megsütik. Ettől kapja a belül puha, de azért tömör állagát, amelyet kívülről egy sima ropogósabb héj véd.

Az én verzióm ennél egyszerűbben készül majd. (Egyszerűbb lesz mint a palacsintaevés! 😀 ) Elkészítjük a tésztát, megkelesztjük, megsodorva megformázzuk, majd bemártjuk mézes vízbe. Ezután jöhet a szezámmag és a sütés; a forró vizes kezelés kimarad. Az eredmény egy valamivel könnyebb, foszlósabb, kevésbé ropogós héjjal. Nagy előnye, hogy gyorsan kész és mind a klasszikus szezámos/mákos, mind más, édesebb toppinggal is kitűnő lesz.

Bagel (6 darabra)

400g liszt
100ml víz
100ml tej
50g cukor
2tk só
1 tojás
10-12g friss élesztő
3ek étolaj

1 mézeskanálnyi méz (kb. 10-15g)
150ml víz
szezámmag, mák (nem darált) vagy egyéb szóróanyag 🙂

Egy edényben keverjük el a tejet, a vizet, a cukorral, majd adjuk hozzá az élesztőt és a tojást. (Ezúttal az egész tojást) Én ehhez egy habverőt használtam, de a lényeg, hogy jól el legyen dolgozva benne minden. Tegyük a lisztet, a sót, az olajat egy tálba, majd adjuk hozzá a tejes-élesztős nedves részt. Dolgozzuk össze, amíg rugalmas sima tésztát nem kapunk. Dagasszuk néhány percig, hogy kialakuljon a megfelelő szerkezete, majd tegyük egy kelesztőedénybe, fedjük le, és kelesszük az egészet úgy 1-1.5 óráig, vagy amíg duplájára nem nő. (Nekem 75 perc alatt hatalmasra nőtt.)

Vegyük ki a kelesztőtálból és gyúrjuk át kb. 1 percig. Osszuk a tésztát hat egyenlő részre, és mindegyik részből gyúrjunk kb. 40cm-es vékony rudacskákat. A rudakat hajtsuk félbe, és az így kapott kettős rudacskát csavarjuk össze, amíg spirálszerű tésztát nem kapunk. Ebből formázzunk gyűrűt és zárjuk össze a végét.

Oldjunk fel úgy egy mézeskanálnyi mézet kb. 150ml vízben, és szórjunk ki szezámmagot (vagy mást) egy laposabb tányérra. Merítsük meg a vízben a tésztagyűrűt (óvatosan és gyorsan, nem kell eláztatni, mert elég könnyen szétnyílik ha túl sokat ügyetlenkedünk), majd hempergessük meg a magban, hogy egyenletes bundát kapjon. (Igen, az alján is van szezámmag. Nyilván ha kevesebbet akarunk rá tenni, akkor csak szórjuk rá a magukat.)

Tegyük a bageleket egy tepsire, hagyjuk még kelni egy picit (kb. 30 percet) és utána süssük a sütőben 180 fokon úgy 30 percig. (Ha szobahőmérsékletű a sütő, akkor 35 percig.).

1db kb. 321kcal

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .