Havas kínai holdsütemény

A tradícionális kínai holdsütemény egy kívül ropogós, belül különféle töltelékekkel töltött sütemény, amelyet a kínai Őszközép-fesztivál (más néven Holdfesztivál, ebben az évben szeptember 29-én) elengedhetetlen része, de számos egyéb alkalommal is kínálják. Az eredeti recept szerint készült holdsüti tésztája invertcukorból, enyhén lúgos vízből, lisztből és olajból áll, míg a tölteléke hagyományosan lótuszmag-krém vagy édes vörös babpaszta és a közepére egy sós tojássárgája kerül. Akadnak más tésztával sült fajták és tájegységenként eltérő lehet ,hogy milyen töltelék kerül bele. Akadnak édes és sós variánsok is. A holdsütik felületébe látványos mintákat nyomnak amely a sütés után is jól látszik.

A hagyományos változatok mellett az elmúlt évtizedekben megjelentek a modernizált fajták, amelyek a tölteléken vagy a tésztán változtatnak. A mi változatunk a hongkongi havas holdsüti, amely nem igényel sütést. Valójában jobban emlékeztet egy töltött mochira (daifuku), amelyet holdsüti alakra formáznak. Ez a fajta elég elterjedt egész délkelet Ázsiában és mivel gyorsan megvan, elég könnyen összedobhatjuk magunk is.Én most egy kókuszos tölteléket fogok használni, amelyet a netről lestem el, de bízvást rakhatunk bele édes babpasztát, lótuszpasztát, de akár gyümölcsös vagy csoki tölteléket is. Valószínűleg prímán működik fagyival is (mint a jégkrémes daifuku)

Havas kínai holdsütemény

A kókuszos töltelékhez

2 tojás
200ml kókusztej (vagy tej+kókusztejpor)
50g cukor
50g vaj
100g kókuszreszelék
kb. 50g liszt

A tésztához

100g rizsliszt (ha van, akkor mochiko vagy más édes ragacsos rizsliszt, ha nincs, akkor minél simább rizsliszt)
40g keményítő
50g cukor
180g tej

Először készítsük le a tölteléket. Ehhez üssük bele a tojásokat egy edénybe, adjuk hozzá a cukorral elkevert tejet és kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a vajat és a lisztet és kevergetve szórjuk bele a kókuszreszeléket. Kicsit melegítsük, amíg sűrűsödni nem kezd. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy majd golyókat tudjunk formálni belőle. Ha elkészült, tegyük hidegebb helyre, hogy nagyjából langyosra hűljön.

Formázzunk belőle kb. 25g-os golyókat, majd tegyük a hűtőbe úgy egy órára, hogy a vaj megszilárduljon és a golyók keményebbek legyenek.

Amikor ez kész, kezdjük el legyártani a mochit. Keverjük simára a tészta hozzávalóit, majd tegyük egy lefedhető tálba. (ha nincs ilyen, egy kistányér is megteszi fedőként) Ha meg akarjuk színezni a tésztát (amit egyébként szoktak), akkor ebben a fázisban adjunk hozzá valamilyen színezőanyagot. Én most matcha teát használtam (mert az finom is), kb. két csepp ételfestékkel, de létezik rózsaszín, sőt lila festésű változat is. Természetes színezők is szóba jöhetnek de ügyeljünk rá, hogy ne változtassák meg a mochi állagát.

Tegyük a mikróba és kb. 500W-on süssük úgy másfél percig. Vegyük ki és keverjük át. A mochi fokozatosan fogja elérni a kívánatos ragacsos , kicsit gyúrmaszerű állagát. Tegyük vissza megint egy percre, majd vegyük ki megint és keverjük át. Az utolsó sütési ciklus fél perc, de ha még nem tűnt el minden folyadék belőle, akkor ismételjük meg a keverés+sütés ciklust.

Várjuk meg míg langyosra hűl, és formázzunk belőle 25g-os golyókat. A golyókat két sütőpapír-lap között lapítsuk le, amíg egy kb. 8-10cm-es korongot nem kapunk. (Nem kell végtelenül laposnak lennie, mert nem fogjuk tudni levakarni a papírról.) Hajtsuk fel a lapot, tegyünk a korong közepére egy töltelék golyót, majd hajtsuk fel rá körkörösen a lapot, míg a belső golyót teljesen be nem vontuk a mochival. Hempergessük meg a golyókat rizslisztben vagy keményítőben.

A következő lépés opcionális, bár ez adja meg az igazi holdsütemény hangulatot. Ehhez szükségünk lesz egy holdsüti nyomóformára egyenesen Kínából. (Ebay, nem kizárt, hogy itthon is hozzá lehet jutni persze…nyilván sokszoros áron) Ez az egyszerű kis rugós nyomóforma cserélhető mintákkal rendelkezik. Hintsük meg rizsliszttel a forma belsejét, majd helyezzük bele a golyót. Tegyük szilárd, belisztezett felületre és nyomjuk le úgy 10 másodpercig. (erősen, de ne túl erősen, mert alul-oldalt ki fog nyomakodni a mochi) Óvatosan nyomjuk ki a formából a süteményt és ezzel készen is vagyunk vele.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .