Édesburgonyás marhatagine

A következő marokkói ihletésű ételünk kissé hosszú ideig fog készülni, de megéri majd a várakozást. Nagyszerű illatával és sűrű, de mégis könnyed ízével gyorsan meghódítja a kétkedőket, és ha hozzácsapunk egy laza zöldsalátát és egy kis marokkói kenyeret vagy kuszkuszt, színpompás vasárnapi ebéd kerekedik majd belőle.

Édesburgonyás marhatagine

kb. 1kg marhacomb vagy lapocka (lehet kevesebb is) falatnyi kockákra vágva
kb. 1kg édesburgonya (kb. két nagyobb krumpli) kisebb kockákra vágva
3 paradicsom felszeletelve
1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
4-5 gerezd fokhagyma áttörve
diónyi gyömbér apróra szeletelve
1-2ek petrezselyem apróra vágva
3-4ts só
bors
1tk ras el hanout
1tk őrölt római kömény
1tk kurkuma
fél tk őrölt koriander
fél tk cayenne paprika vagy más csípős paprikapor
1tk pirospaprika
1dl vörösbor (elhagyható)

Indulásnak vágjuk kisebb kockákra a marhahúst, apróra a hagymát, és készítsük elő a fűszereket. Pici olajon futtassuk meg a hagymát, és amikor üvegesedni kezd, szórjuk rá a köményt, a kurkumát, a koriandert, a cayenne-t, a gyömbérszeleteket és a ras-el-hanout-ot. Pirítsuk fél percig, amíg illatosodni kezdenek, majd adjuk hozzá a húst. Sózzuk, borsozzuk, és süssük addig, amíg a hús kifehéredik (jelen helyzetben nem fehér lesz a fűszerektől 🙂 ). Öntsük fel vízzel és borral, hogy ellepje a húst.

Nyilván az eredeti recept nem bort ír elő, de a vörösbor itt annyival javít az ízvilágon, hogy inkább erre szavaztam. Aki az eredeti utat akarja azonban követni, az hagyja ki a bort és adjon hozzá még vizet.

Vegyük alacsonyra a hőfokot, fedjük le és főzzük a húst úgy másfél-két órán át. Ha szükséges, akkor apránként pótoljuk a folyadékot. Ha megpuhult a hús, vegyük le a fedőt, és forraljuk be a szószt.

Közben hámozzuk meg az édesburgonyát, és vágjuk fel kockákra. Akárcsak a sima krumplinál, ezt is tároljuk víz alatt a felhasználásig. A paradicsomot vágjuk fel karikákra. Melegítsük közben elő a sütőt 180 fokra. (légkeveréssel)

Tegyük a húst a szafttal együtt egy nagyobb tűzálló tálba. Terítsük rá az édesburgonya-kockákat, és végül fedjük le a paradicsomkarikákkal. Fedjük le, és toljuk be a sütőbe, ahol süssük úgy egy órán át. Az utolsó tíz percben vegyük le a fedőt és ha még túl sok a lé, akkor emeljük meg a sütési hőfokot.

Friss marokkói kenyérrel vagy kuszkusszal tálaljuk.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .