Sertéskaraj spárgával és zöldborsóval

Juhé, itt van végre a spárgaszezon és az egyik kedvenc zöldségem újra kapható! Ennek örömére be is vásároltam belőle egy szép friss csomaggal, és míg az alsó részeiből zelleres spárgakrémlevest készítettem (ha valakit érdekel, akkor elmesélem, hogyan készül), addig a felső, nemesebb darabjait egy sertés steak-féleséghez használtam fel. Az eredmény magáért beszél. 🙂

20160430-_MG_8631

Sertéskaraj spárgával és zöldborsóval

600g sertéskaraj, esetleg szűzérme
1 csomag zöld spárga felső, zsenge része
10-15dkg zöldborsó
10dkg húsos szalonna kis kockákra vágva
1 fej vöröshagyma felaprítva
só, bors, őrölt kömény
2 nagyobb érett paradicsom kisebb kockákra vágva

A karajt nem túl nagy szeletekre vágjuk és kicsit megklopfoljuk. Beledörzsöljük a sót, a borsot, az őrölt köményt és esetleg adhatunk hozzá egy kis őrölt chilit is, ha szeretjük a csípőset. (én ezt most elhagytam)

A spárgákat a két végüknél fogva meghajlítjuk: ahol eltörik, onnan kezdve friss a felső része. Mi itt most csak a felső részt fogjuk használni. Tegyünk fel egy edényben vizet forrni, amelybe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbonát, egy tk, cukrot és egy tk sót. Keverjük el, és hagyjuk felforrni. A forró vízbe dobjuk bele a spárgafejeket és pár percig főzzük, amíg közepesen puha nem lesz. Szűrjük le őket és tegyük félre. A visszamaradt vízben süssük meg a zöldborsót, amíg puha nem lesz. Ezt is szűrjük le, és a vizet öntsük ki.

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat és süssük meg rajta a hússzeleteket. Úgy süssük, mintha steaket készítenénk, azaz fél-fél percig mindkét oldalát, majd két-három percet mindkét oldalát. Ha már szép piros, vegyük ki és tegyük meleg helyre.

A hátramaradt olajon pirítsuk meg a szalonnakockákat és a hagymát. Pár perc után adjuk hozzá a paradicsomot. Amikor a paradicsom már szétfőtt, dobjuk bele a spárgát és a borsót, keverjük át, ha szükséges, adjunk hozzá egy teáskanálnyi borecetet (ha túl sósnak találnánk pl.) és végül forgassuk bele a húst.

Pirított zöldségekkel, salátával, de akár friss kenyérrel, végszükség esetén akár krumplival is nagyon finom.

20160430-_MG_8634

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .