Sertésszelet pestós spárgás-brokkolis-krumplis zöldkörettel

Nos… szóval nem tudtam neki jobb nevet találni. 🙂 Ennél az ételnél a hús abszolút másodhegedűs szerepét fogja játszani, és bizony jobb lett volna, ha grillezet húst vagy éppen halat használat hozzá. Mivel azonban az időjárás nem volt kegyes hozzánk, ezért maradt a simán, serpenyőben megsütött, fűszerezett sertéstarja. Az étel volumenjét, és meghatározó részét egyébként is a zöldköret adja, amelyet frissen készített pestóval fogunk felütni. Az ízében a pirított fenyőmag és a bazsalikom fog dominálni, amelyhez prímán megy a brokkoli és a spárga. Nem csak ízre, de látványra sem utolsó étel a maga haragoszöld színével. Érdemes kipróbálni, és ha megtetszett, elkészíthető a sprágaidényen kívül is ceruza-zöldbabbal is.

20160516-_MG_8658

Sertésszelet pestós spárgás-brokkolis-krumlis zöldkörettel

600g sertéstarja, karaj, comb, marhasteak, steaklazac vagy bármi, amihez kedvünk van
1 fej brokkoli
3ek fenyőmag
10dkg sajt (parmezán ha van, de ne legyünk sajtnácik ebben az esetben)
1ek olívaolaj
5-6 nagyobb bazsalikomlevél picire tépkedve
3 gerezd fokhagyma áttörve
1tk citromlé
1ek aprított zöldkoriander (elhagyható vagy bazsalikommal vagy petrezselyemmel helyettesíthető)
1 zacskó spárga zsenge része
8-10 szem apróbb krumpli meghámozva
só, bors, őrölt kömény, steakfűszer (ízlés szerint)

A húst vágjuk szeletekre, kloppfoljuk meg kissé, majd dörzsöljük be sóval, borssal, köménnyel és egyéb fűszerekkel. A brokkolit szedjük rózsáira, a kemény torzsát dobjuk el. A spárgaszálakat törjük ketté (két ujjunk közé fogva a végeit): a felső részt megtartjuk a többi mehet a levesbe (ha van). A krumplit meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Ha nagyon friss újburgonyánk van, akkor hagyhatjuk a szemeket egyben is.

Tegyünk fel vizet egy teáskanálnyi sóval forrni. Ha már forr, dobjuk bele a krumplit és főzzük kb. 15 percig, vagy amíg a burgonya puha nem lesz. Ezalatt elkészítjük a pestót. Ehhez pirítsunk meg 1-2 perc alatt kevés olajon a fenyőmagot. Tegyük egy mozsárba vagy egy tálba, adjuk hozzá a bazsalikomleveleket, a koriandert (ha akarjuk), törjük bele a fokhagymát. Dörzsöljük el az egészet, amíg darabos krémes állagot nem kapunk. Adjuk hozzá az olajat (akár menet közben), egy kiskanál sót, egy csavarintásnyi borsot és kevéske citromlevet. Reszeljük be a sajtot és dolgozzuk össze az egészet.

Az ezalatt elkészült krumplit vegyük ki, és a maradék főzővízhez adjunk egy késhegyni szóbabikarbónát. Főzzük meg benne a brokkolit úgy 5-8 perc alatt, amíg puha, de nem szétfőtt lesz. Ez alatt melegítsünk olajat egy serpenyőben és süssük meg egy pici olajon a húst. A sütés módja megfelel a steak-készítésnek, azaz először mindkét oldalát fél-fél percig, majd az egyes oldalakat úgy 2-3 percig sütjük. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, és pirosra sütjük a szeleteket. Kivesszük; meleg helyre tesszük.  A brokkolit, ha már megfőtt, leszűrjük, és a visszamaradt vízhez egy evőkanálnyi cukrot adva, megfőzzük benne a spárgát. A spárga kb. 3-5 perc alatt elkészül. Ezt is leszűrjük.

Egy mélyes edénybe tesszük a krumplit, a spárgát és a brokkolit. Rákanalazzuk a pestót és kevés hő mellett összekeverjük az egészet. Tálalásnál a húst a tányérra helyezzük, és melléhalmozzuk a zöldköretet.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .