Tejszínes-kókuszos baracktorta

Jöhet egy kis könnyű nyári finomság így hétvégére? Jutalmazzuk meg magunkat és a családunkat a hosszú (és talán strapás) hetet követően valamivel, ami sem nem túl édes, sem túl laktató, de mégis kényeztetően finom és krémes! Legyen mondjuk egy olyan torta, amiben sem liszt, sem túl sok cukor nincs, de cserébe tele van friss őszibarackkal és tejszínnel. Garantálom, hogy mindenkinek ízleni fog.

A reklám után jöjjön hát a legújabb torta-kreálmányom. ami ugyan nem teljesen saját, de kétségkívül illik rá a fenti leírás . Valahol a héten olvastam a kiinduló alapját, de aztán sok helyen módosítani kényszerültem, mire elkészült. Így már nem lesz gond vele 🙂

20130810-_MG_4174

Tejszínes-kókuszos baracktorta

20dkg kókuszreszelék
20dkg sótlan mogyoró
4-5ek cukor (lehet pl. xilit is)
5 tojás
néhány evőkanál baracklekvár
400ml habtejszín
6 nagy puha őszibarack
kb. fél csésze porcukor (vagy amennyit szeretnénk, el is hagyható ha nem akarjuk annyira édesre)
még egy kevés kókuszreszelék a tetejére

A kókuszreszeléket egy teflonserpenyőben szárazon megpirítjuk kissé. Figyeljünk rá, hogy ne égjen oda. Közben megdaráljuk a mogyorót, amíg kissé durva mogyoróőrleményt nem kapunk. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a néhány evőkanálnyi cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A habba beleforgatjuk a megpirított kókuszt és a mogyorót és jól eldolgozzuk.

Egy 28cm-es (vagy 24-es…vagy valami ekkorka edénybe) kapcsos tortaformát kivajazunk, majd belekanalazzuk a tésztát és elsimítjuk. Bedugjuk a sütőbe légkeverésen 175-fokon kb. 40 percre. (előre felfűtott sütőnél 30 perc is elég). Ha kész, kivesszük, és kevés baracklekvárral megkenjük a tetejét. Nem kell agyonkenni, egy kevéske réteg is elég lesz. (sőt, el is hagyható) Hagyjuk kihűlni.

A barackokat meghámozzuk (ha kell egy kis forró vízbe dugjuk előtte), és barackonként nyolc-tíz szeletre vágjuk. A barackokat elrendezgetjük körkörös alakban a tortalapon.

A porcukorral a tejszínt kemény habbá verjük. (A porcukor kihagyható, de segít a hab megtartásában. Ha elhagyjuk a porcukrot a habból, akkor használjunk habfixálót, vagy magasabb zsírtartalmú tejszínt. ) A habot rásimítjuk a barackokra, majd a formát letakarva két órára betesszük a hűtőbe.

Szeletelés előtt óvatosan leszedjük a tortagyűrűt. A szeletelésnél legyünk óvatosak, mert a tortalap elég kemény, a hab viszont igen puha – egy éles kés itt csodákra képes. A szeleteket meghintjük egy kevés friss kókuszreszelékkel.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .